Oblačno
20°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Status na Facebook pridal nebožtík!
Zdielať na

Status na Facebook pridal nebožtík!

Ak používate internet, zrejme len ťažko dokážete uniknúť pred nástrahami sociálnych sietí. Sú všade. Je problém nájsť stránku, kde by sa nenápadne nekrčilo malé "ef" alebo modrý vtáčik. Niet divu, že najväčšia takáto sieť má aktuálne 845 miliónov aktívnych používateľov. A aktívne sú aj mŕtvoly...

Sú medzi nimi aj takí, ktorí očividne píšu statusy z druhého sveta. Prajem vám nádherný víkend, priatelia moji. Toto je bežný status, ktorý by v záplave pikantnejších údajov na Facebooku zrejme nikoho ani nezaujal. V tomto prípade je to však inak. Zjavil sa totiž v profile človeka, ktorý je už tri mesiace po smrti.

Priateľom sa to páčilo

"Dúfam, že ste všetci v poriadku a myslíte na mňa.“ Milý odkaz zo záhrobia sa síce viacerým priateľom zosnulého páči a neváhajú statusy komentovať, no jeho najbližší zjavne takí nadšení nie sú. Na ukončenie tejto nemiestnej komunikácie autora vyzvala aj dcéra zosnulého. "Prosím toho niekoho, kto píše takéto statusy v mene môjho otca, aby s tým prestal.“

"Z etického hľadiska je to absolútne neprípustné, zo psychologického je to jatrenie starých rán. Má na mysli buď pomstu, alebo nejakú vysokú recesiu, ale to sa už vymyká normálnosti," povedal psychológ Karol Kleinmann.

"Zvečniť" alebo zmazať

Autor  statusov, ktorý sa dostal k prístupovým údajom zosnulého do jeho profilu to možno nemyslel zle, no podľa psychológa je to úplne nemorálne. Žiaľ, nie je to jediný takýto prípad. Samotné písanie statusov do cudzieho profilu však nie je trestným činom. Ak sa teda rodine nepodarí vypátrať recesistu a vybaviť si to s ním osobne, ostávajú už len dve možnosti.

"Ponúkame rodinám zosnulých užívateľov možnosť profil "zvečniť". To zabráni komukoľvek, aby sa do účtu naďalej prihlasoval," vysvetlil Iain Mackenzie, hovorca Facebooku.

Ak si nechcete ponechať spomienku v podobe zvečneného profilu, ktorý sa už nebude dať používať, môžete požiadať o jeho zmazanie. Na to však treba dokladovať nielen úmrtný list, ale aj doklad o príbuzenskom vzťahu so zosnulým.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy