Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matovič sa zaradil medzi užitočných idiotov Kremľa
Zdielať na
Komentáre

Matovič sa zaradil medzi užitočných idiotov Kremľa

Keby ste sa čudovali, prečo Mareka Krajčího nie je možné odvolať, tak teraz už viete. Kde by ste hľadali druhého, ktorý by na svoju osobnú zodpovednosť podpísal súhlas s používaním neregistrovanej vakcíny, o ktorej nevie, či je bezpečná? Obrazne povedané, každý lokaj bude pánovi ochotne a poslušne vynášať nočník, máloktorý však bude pomáhať s odstraňovaním mŕtvych tiel znásilnených slúžtičiek. Pokiaľ príde na špinavú robotu, minister pohrebníctva nie je ľahko nahraditeľný.

Igor Matovič prisľúbil dve rozhodnutia, ktoré navždy zmenia Slovensko a sľub dodržal už tajným výletom do Moskvy. Zostáva dúfať, že tým druhým nie je tajne dohodnutá zmluva o pomoci ruskej armády pri kontrole dodržiavania lockdownu.

Objednávka dvoch miliónov vakcín Sputnik V je, samozrejme, politickým rozhodnutím. Ešte by mohlo byť aj obchodným, ale na to zatiaľ neexistuje jediný dôkaz. Odborne sa však nedá rozhodnúť o nákupe vakcíny, ktorá nie je registrovaná. Lebo možno vieme z Lancetu, že je účinná, ale fakt nemáme potuchy, či je aj bezpečná. Uvidíme, koľkí si ju nechajú pichnúť, keď pred jej podaním budú musieť podpísať informovaný súhlas, že sú si tejto skutočnosti vedomí.

Igor Matovič sa rozhodol sám, poza chrbát svojich koaličných partnerov, napriek ich explicitnému nesúhlasu. Ľudsky sa tomu dá porozumieť. Nech už ktokoľvek môže za to, že sme majstri sveta v zomieraní na covid, neposlušní občania, idiot Sulík [sic], opozícia, hlava štátu, múdrosráči, alebo mimoparlamentné strany, zomierame premiérovi Matovičovi. Je to jeden z výsledkov jeho vlády. Rýchle očkovanie by mohlo mierne zlepšiť celkové skóre, ktoré sa bude rátať až na konci pandémie, s trochou šťastia azda ešte pred voľbami.

Ani tak nejde o to, či je koaličná štafáž v lepšom kontakte s realitou, ako predseda vlády, alebo je v nej menej hazardérov. Objektívne nesie na vymieraní o čosi menší podiel zodpovednosti než premiér. Preto nie je ochotná gamblovať s neregistrovanou vakcínou a preto ju musel Matovič vynechať. Boli by sa mu stavali na odpor a boli by sa pokúsili zabrániť situácii, v ktorej sa Slovensko stáva užitočným idiotom Kremľa, v jednom šíku s Maďarskom.

Premiér vedel, že veľa neriskuje. Partneri naňho síce budú kričať, aj sa párkrát hodia o zem, ale kam by napokon odišli? Do bábkového divadla? Odišiel akurát poslanec Za ľudí Tomáš Valášek a vzdal sa postu šéfa výboru pre európske záležitosti. Cynik by mávol rukou, že pred ním ten post zaplnili Ľubošom Blahom a tiež sa nič nestalo. Toto je zahraničnopolitický zlom, pri ktorom je odchod Valášeka skôr vítaný. So svojím prozápadným hodnotovým nastavením by tam beztak len prekážal.

Že má príchod ruského Sputnika mimoriadny politický význam, je jasné už z toho, že lietadlo z Ruska vítal v Košiciach osobne premiér. Iným očkovacím látkam sa tejto pocty nedostalo. Ani pri nich Matovič osobitne nezdôrazňoval, ako sa teraz ukáže, že krajina výrobcu je zodpovedným a spoľahlivým partnerom.

Nepotrvá dlho, kým si vypočujeme naratív, že hoci sme aktivovali SOS mechanizmus, nikto z EÚ nám žiadne vakcíny neposlal. Zachraňuje nás iba Rusko. Iste, keby sme neboli súčasťou EÚ, v poradovníku na vakcíny by sme boli niekde medzi Senegalom a Moldavskom. V poradovníku na Sputnik V aj za Moldavskom. No a čo? Pokojne vybehnite na ulicu a skúste to vysvetliť trom náhodne vybraným okoloidúcim...

Kremeľ celkom otvorene hovorí, že Európska únia je preň nepriateľom, pomlčiac o NATO, do ktorého sme vstúpili tiež. Prečo teda nám, zradcom, pomáha, hoci stále nemá dosť vakcín pre svojich vlastných občanov? Lebo Kremeľ zároveň deklaruje, že rozpad sovietskeho impéria bol preň najväčšou pohromou 20. storočia a chce späť svoju sféru vplyvu, v jeho pôvodných hraniciach.

Slovensko je malé. Posilniť u nás proruský sentiment a oslabiť postavenie EÚ je lacné. Sme ideálnym terčom ruských vplyvových operácií. Kremeľ nepomáha Slovensku, ale Matovičovi. Z rovnakých dôvodov, pre ktoré pomáhal Donaldovi Trumpovi do Bieleho domu. Nie preto, lebo v ňom vidí budúceho spojenca. Stratégovia v Moskve majú na slovenského premiéra omnoho realistickejší pohľad, ako jeho vlastní voliči. Vedia, že tento mozgotrysk spektakulárnych nápadov dokáže vygenerovať taký chaos, ktorý sa dá inak docieliť len živelnou pohromou či priemyselnou haváriou mimoriadneho rozsahu, alebo vojnou. Stačí si spomenúť, ako Matovič namiesto hnusoby zbombardoval kobercovým výterom vlastné zdravotníctvo.

Matovič je na území nepriateľa užitočný ako jadrová bomba, je zadarmo a môže účinkovať celé štyri roky. Stačí mu trochu pomôcť, aby nepadol predčasne.

Zdielať na

Súvisiace články