Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prestaňte sa Matovičovi pliesť pod nohy! Nech kráča, kam ho vedú
Zdielať na

Prestaňte sa Matovičovi pliesť pod nohy! Nech kráča, kam ho vedú

Zdroj: SITA

Zdrojom každej frustrácie je nejaké neprimerané očakávanie. Ak očakávate od Igora Matoviča, že sa bude správať racionálne, rozhodovať sa triezvo a vecne, na základe faktov, že bude hovoriť pravdu, správať sa slušne a plniť svoje sľuby, čoskoro vás z frustrácie trafí šľak. Nikomu tým nepomôžete, okrem Igora Matoviča. Naučte sa ho brať takého, aký je a prestaňte sa mu pliesť pod nohy pri jeho ceste do priepasti.

Pobúrene híkať nad tým, že predseda vlády nanajvýš perfídnym spôsobom zaútočil na Pavla Čekana, a vlastne aj na značnú časť vedeckej komunity, je nanajvýš nezmyselná kratochvíľa. Práve veda, so všetkou svojou racionalitou, tvrdohlavým bazírovaním na faktoch a dôkazoch, predstavuje všetko, čím Matovič nie je. Pamäť voliča býva nesmierne krátka, ale naozaj ste stihli už za osem mesiacov zabudnúť, aké hlasy ho vyniesli do premiérskeho kresla?

Matovič sa vôbec netajil, že chce zobrať hlasy stranám, ktoré občas označujeme eufemizmom „antisystémové“. Jeho nosnou agendou bola pomsta, zabalená do antikorupčnej rétoriky. Nahnevaní ľudia mu nahádzali svoje hlasy, lebo očakávali, že sa bude aspoň zatvárať, keď sa už raz nedá na námestí vešať, štvrtiť a lámať v kolese.

Pokiaľ bude polícia naďalej odvádzať v putách svojich bývalých šéfov, prokurátorov a sudcov, veľkej časti davu bude jedno, čo iné ešte Matovičova vláda robí. Nikto predsa nečakal, že sa zrazu jeho život zlepší, úplne bude stačiť, ak sa významne zhoršia životy ľudí, ktorých nenávidí, prípadne im závidí.

Premýšľavejší ľudia by si mohli položiť impertinentnú otázku, či, keď vidia vo väzbe šéfa špeciálnej prokuratúry, policajného prezidenta alebo sudcov najvyššieho súdu, má ich dôvera v inštitúcie stúpať, alebo skôr prudko klesať? Je to očistný proces, alebo vojna gangov? Premýšľavejší ľudia však nerozhodujú voľby, a že väzba nie je trest, chápe už fakt málokto. Rozhodujúca časť Matovičovho elektorátu by mohla byť uspokojená. Mohla by, nebyť hnusoby.

Mimochodom, videli ste v posledných dňoch nejaké nákupné centrum? Nikde ani jeden pestrofarebný, blikajúci gýč, Jingle Bells sa vám netlačí do uší a nepokúša sa vám vyraziť mozog nosnými dierkami, žiadne vojny o parkovacie miesta, ani zápchy na prístupových cestách. Vôbec by vám nenapadlo, že do Vianoc zostáva menej ako osem týždňov. Otázka znie, koľkí si budú môcť na Štedrý večer dovoliť aspoň kapustnicu a kapra.

Pandémia škaredo narušila aktuálny systém vládnutia, lebo hoci jej volič nečakal, že sa bude mať lepšie, rozhodne nerátal ani s tým, že by sa mal mať horšie. A diletanti, ktorých jedinou kvalifikáciou je nahlas deklarovaná, no inak nanajvýš neistá, a nie práve lacno kúpená lojalita k vládcovi, nemajú predstavu, ani ako ochrániť pred ekonomickými následkami karanténnych opatrení svoje vlastné kšefty a rodiny, nieto ešte celú krajinu. Zúfalo sa pokúšajú aspoň demontovať brzdy a protiváhy, ktoré by mohli ohrozovať ich ekonomické šťastie, ako je trebárs Úrad pre verejné obstarávanie, pretože nechápu ani také elementárne veci, ako je blbá nálada v Bruseli a jeho rastúca neochota vykŕmiť za európske peniaze ďalšieho lokálneho mikroputina ako Orbán alebo Kaczynski.

Matovič sa za daných okolností musí tváriť, že robí čo môže, aby hnusobu porazil, že pohroma, ktorá nás čaká, nie je jeho vina. A keďže vesmír miluje iróniu, naozaj za to nemôže, aspoň nie z väčšej časti. Iste sa dalo pre zmiernenie následkov urobiť viac a lepšie, niet sa však prečo domnievať, že by to dokázal ktokoľvek z Matovičovej opozície. Lenže keď ste raz populista, nie je podstatné, aké veci naozaj sú, ale ako vyzerajú.

Plošné testovanie celej populácie antigénovým testom síce nedáva nijaký racionálny zmysel, ale je dosť zložité, aby sa dalo pred laikmi interpretovať akokoľvek, a je to vskutku impozantný počin. Trochu megalomanský, ale veľmi výtvarný, kamera ho ľúbi a celý svet sa díva.

Je to rovnaké, ako keď nechal perzský vládca Xerxés zbičovať more, keď pri ťažení proti Aténam zničilo jeho pontónový most. Keby mu bol nejaký staroveký „múdrosráč“ vysvetľoval, že bičovanie vody ničomu nepomôže, tiež by ho bol dal naraziť na kôl.

Vedci môžu urobiť jedinú racionálnu vec – nechať Igora I. Ohromného, nech si robí veci po svojom. Následky ho spláchnu, ako spláchli nejedného šialeného mocnára v dejinách. Aj Xerxés dostal v Grécku strašnú nakladačku, a nakoniec ho zavraždil veliteľ jeho vlastnej telesnej stráže.

Súvisiace články