Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Martin Klus: Neformálny európsky summit v Sibiu dopadol v duchu „veľa kriku pre nič"
Zdielať na

Martin Klus: Neformálny európsky summit v Sibiu dopadol v duchu „veľa kriku pre nič"

Zdroj: archív MK

Napriek tomu, že neformálny európsky summit v Sibiu bol dlho plánovaný a vzbudzoval viaceré očakávania, výsledkom je len nekonkrétna a viaczmyselná deklarácia. Taká, ktorá namiesto odpovedí „kam smeruje EÚ", prináša ešte viac otvorených otázok.

Únia sa v nej napr. zaväzuje „chrániť Európu", no nie je zrejmé pred čím, ani proti komu a už vôbec nie čím. A to napriek tomu, že o tzv. európskej armáde, hybridnej vojne, či dôslednej ochrane hraníc, sa v rôznej podobe hovorí už niekoľko rokov. Ešte v roku 2016 sa lídri EÚ v Bratislave rozhodli, že opäť nadobudnú dôveryhodnosť a zastavia rast rôznych euroskeptických síl. Bohužiaľ, práve stretnutia akým bolo včerajšie v Sibiu sa dajú pri tomto predsavzatí označiť ako premárnená príležitosť. Mali by totiž slúžiť aj na vyhodnotenie rôznych zlyhaní. Za také možno považovať napr. nerealizáciu plánu na vytvorenie tzv. prijímacích centier pre migrantov v severoafrických krajinách, ktorý sa dohodol ešte na summite v júni minulého roka. Pomenovanie zodpovedných, či aspoň návrh na revíziu bolo radšej nahradené vzletnými frázami o "silnejšej únii a jasnejšej budúcnosti". A potom sa čudujeme, že opraty preberajú politici, ktorí ponúkajú jednoduché riešenia zložitých problémov.

Dôveryhodnosti únie nijako nepridáva ani viaczmyselnosť fráz typu „ukázať solidaritu v časoch núdze a navzájom pri sebe stáť". Takú si skeptici môžu opäť vysvetliť ako odkaz na nerealizované migračné kvóty a cynici rovno spojiť s prejavmi nemeckej „solidarity" pri výstavbe plynovodu Nord stream 2, či odskočeniu od iniciatívy o zmenách klímy. Keďže summit bol opäť bez britskej prítomnosti a pôvodne mal byť prvým po Brexite, trestuhodne sa na ňom opomenuli viaceré otvorené otázky súvisiace s touto témou. Napr., ako legislatívne zabezpečiť možné skrátenie mandátu nových britských europoslancov, či aká bude britská rola pri kreovaní budúcej Európskej komisie. Namiesto toho sme sa dozvedeli o ambícii únie „vždy dodržiavať princíp spravodlivosti" v čase, kedy je hostiteľská krajina blokovaná vstúpiť do Schengenského priestoru napriek tomu, že už niekoľko rokov spĺňa všetky podmienky. Škoda, veľa kriku pre nič, dva týždne pred voľbami do Európskeho parlamentu, môžu byť len ďalšou pozvánkou pre radikálov, aby ďalej určovali európske témy.

Súvisiace články