Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zvíťazila lacná česká kópia Trumpa
Zdielať na

Zvíťazila lacná česká kópia Trumpa

Keby ste niekoho ako Miloš Zeman vytiahli na verejnosť v nesprávnom storočí, obvinili by vás z nekromancie. Moderná medicína však dokáže zázraky a je dokonca možné, že udrží nízkorozpočtovú českú napodobeninu Donalda Trumpa vo funkcii až do ďalších volieb. Keby predsa zlyhala, stane sa výsledok hlasovania víťazstvom slovenského predsedu českej vlády Andreja Babiša. Zdedí časť právomocí hlavy štátu a siahne na takú koncentráciu moci, ktorú dnes môže Vladimírovi Mečiarovi iba závidieť.

Tesný volebný výsledok ukazuje, že aj Česko je rozdelené na dve polovice. Je úsmevné, no zároveň typické pre postsovietsky priestor, že frontovú líniu medzi oboma tábormi tvorí neexistujúci problém s imigrantmi. Bez ohľadu na to, koľko ich bude do Európy prichádzať, žiaden z nich nikdy cielene nezamieri do Česka. No práve toto bolo dominantnou témou volieb. Bez ohľadu na to, že prezident republiky na ňu nemá absolútne nijaký vplyv.

Zemanovo druhé volebné obdobie je práve preto dôležitým signálom. Ukazuje, či vidí Česko svoju budúcnosť vo federalizovanej Európe, ktorej členovia sú pripravení preberať aj časť bremien, alebo skôr v skupine parazitických krajín, ktoré pozerajú na Úniu ako na jednosmerný peňazovod. Zeman veľmi jednoznačne reprezentuje to druhé. Václav Klaus hovoril o víťazstve sedliackeho rozumu. Na ten sa zvykne odolávať aj prezident Zeman. Ak tým myslia jeden z typických českých stereotypov – čo je doma, to sa ráta – azda aj majú pravdu.

Zeman a Klaus k sebe majú už dlho blízko. To oni dvaja svojho času uzatvorili opozičnú zmluvu a spoločne odovzdali štát do rúk finančnej oligarchie. Bol to Klaus, kto už na začiatku deväťdesiatych rokov povedal, že nepozná špinavé peniaze, iba peniaze. Andrej Babiš ako premiér bez dôvery ale s plnou výkonnou mocou, bude zavŕšením procesu, ktorý oni dvaja začali. Procesu, ktorý smeruje k demokracii kremeľského typu a v rámci západných hodnôt sa udržať nedá.

Česko temer nevyhnutne začne dobiehať Maďarsko a Poľsko. Nedokázala sa v ňom presadiť taká politická sila, ktorá by ho mohla odkloniť alebo aspoň zabrzdiť. Rozhodne nie v najbližších dvoch rokoch, ktoré budú kritické. V okamihu, keď v Nemecku vznikne vláda a dostane dôveru, začne proces európskej federalizácie prudko zrýchľovať. Európska únia je od svojho počiatku politickým projektom. Berlín s Parížom sú nielen odhodlaní dotiahnuť ho do konca, ale radi sa pri tom zbavia balastu, ktorý neuvážene nabrali po skončení studenej vojny.

Po českých prezidentských voľbách musia aj najzaťatejší odporcovia rozdelenia Československa uznať, že to bol predsa len dobrý nápad. Ak sa nám aj podarí zostať súčasťou Západu, neschengenskú hranicu budeme mať len na letiskách. Česi sú už na východ od nás.

Súvisiace články