Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trojmetrový tŕň v Orbánovom zadku
Zdielať na

Trojmetrový tŕň v Orbánovom zadku

Máte v Maďarsku nehnuteľnosť? Možno by ste ju mali začať núkať na predaj. Kým ešte má nejakú hodnotu. Pretože až sa ocitne za obnovenými hranicami, nikomu sa už cez ne nebude chcieť dvakrát denne prechádzať. A momentálny trend je taký, že Maďarsko súčasťou Európskej únie nezostane. Viktor Orbán ju považuje, spolu s celým Západom, za nepriateľskú entitu. Zatiaľ v nej zostáva, lebo dostáva peniaze a neexistuje mechanizmus na jeho vyhodenie.

Najväčším netopríjemcom v Únii je Poľsko, v roku 2016 jeho čistý príjem z Bruselu presiahol sedem miliárd eur. Maďarsko s viac ako 3,6 miliardami bolo štvrté. Trochu ich rozmaznali. Práve tieto krajiny primäli najväčších netoplatičov – Nemecko a Francúzsko, aby začali hľadať mechanizmus, ako sa parazitov zbaviť.

Pre Nemcov a Francúzov je zjednocovanie Európy od počiatku politickým projektom. Bez váhania boli ochotní financovať rozvoj ostatných krajín, aby sa mohli stať súčasťou ich spoločenstva. Noví prišelci z východu však nazerajú na Brusel podobnou optikou, ako sa veľmi chudobní a nevzdelaní Rómovia z izolovaných osád dívajú na sociálne inštitúcie. Tie sú tu na to, aby im dávali peniaze, nie rozumy. Sami si rozhodnú, či sú hladní alebo smädní. A či budú svoje deti vyháňať do školy aby sa učili hlúpym manierom gadžov, ktoré sú v rozpore s ich tradíciou.

U Rómov, bezmála tisíc rokov vytláčaných na perifériu spoločnosti, sa tomu dá rozumieť. Maďari však mali svoj vlastný štát, písmo aj vzdelancov. Niet ničoho, čo by ich mohlo ospravedlniť. Vedia, čo činia. Sú prosto takí. Maďarská vláda nechce počúvať predstavy demokratov o demokracii. A už vôbec nie je ochotná podieľať sa na riešení problémov, ktoré majú Nemci, Francúzi a Taliani. Napríklad s migráciou. Aj keď migračná kríza je v skutočnosti len skvelou propagandistickou zámienkou.

V skutočnosti ide o to, že Viktor Orbán a jeho oligarchovia si vybudovali veľmi pohodlný a útulný mafiánsky štátik, v ktorom vládnu mocou priam feudálneho charakteru. Doma im to nikto nekazí, emigrácia naberá obludné rozmery. Odchádzajú predovšetkým mladí a vzdelaní ľudia, ktorí by teoreticky dokázali klásť odpor. Doma nemajú žalobcu ani sudcu. Médiá i justíciu ovládli už dávno.

Jediný tlak prichádza spoza hraníc. Holandská europoslankyňa Judith Sargentini skúmala stav demokracie v Maďarsku, ktorému hrozí začatie procesu podľa článku sedem Lisabonskej zmluvy, akému už čelí Poľsko. Keď Únia dospeje k presvedčeniu, že v niektorej členskej krajine kašlú na jej základné hodnoty, nemôže ju síce vyhodiť, no môže pozastaviť jej členské práva. Poslankyňu Sargentini Orbán okamžite a preventívne vyhlásil za agentku nepriateľov svojho národa.

Propaganda Orbánovho režimu stavia na najlepších tradíciách Hitlerovej tretej ríše a najefektívnejších technikách Putinovho Ruska. Nepriateľ otvorene antisemitského zriadenia dostal svoju diabolskú tvár. Je ňou George Soros, americký filantrop s dvojitým maďarským občianstvom. Do rozvoja liberálnej demokracie investoval miliardy dolárov. Pre diktatúry sveta predstavuje Soros trojmetrový ekvivalent tŕňa v zadku. Maďarská vláda práve skúma možnosť, ako mu zakázať vstup do krajiny a zlikvidovať jeho nadáciu. Alebo akúkoľvek inú mimovládnu organizáciu, ktorej úlohou je ochrana ľudských práv alebo slobôd.

Maďarský štát sa stal dokonalým klonom súčasného Ruska. So Západom ho spája už len jednosmerný peňazovod z Bruselu. Až ho odstrihnú, Maďari vypadnú aj sami.

Nedá sa vylúčiť, že ich budeme už po najbližších voľbách nasledovať. Poliaci ich dokázali aj predbehnúť. Pokiaľ však zostaneme súčasťou civilizovaného sveta, nová železná opona bude na našej južnej hranici. Načase sa na to pripraviť.

Súvisiace články