Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Maďarič by mohol Smer pochovať
Zdielať na

Maďarič by mohol Smer pochovať

Robert Fico má ohromné šťastie, že Marek Maďarič zostáva za každej situácie džentlmenom. Teda, keby to nebol slušný chlap, možno by sa cítil v Smere omnoho komfortnejšie a zaručene by bol stále jeho podpredsedom. No keby sa napriek tomu dostal do svojej dnešnej situácie, najsilnejšiu stranu na scéne by normálne vykradol a nechal skrachovať.

V rozhovore, ktorý poskytol, sa síce vyjadruje veľmi uhladene a citlivo, ale zároveň s otvorenosťou, ktorá je v Smere nevídaná. Nahlas potvrdzuje, čo sa v tichosti šíri už dávno. Fico sa izoloval od ľudí, ktorí stoja za najvýznamnejšími úspechmi Smeru. Radí mu človek, ktorý neurobil kariéru v televíznom bulvári a minister s charizmou Ala Caponeho. Generácia politikov, ktorá mohla znamenať budúcnosť Smeru ako naozajstnej sociálnej demokracie, je dnes úplne mimo hry.

Keď si Marek Maďarič na sneme Smeru síce zdvorilo, ale zato veľmi zrozumiteľne povedal svoje a odstúpil zo straníckeho postu, zožal potlesk. A, ako aj sám potvrdzuje, pocítil silnú podporu. Nie zo strany ľudí, ktorých schopnosti sú nepriamo úmerné ich ambíciám. Keď sa potrebujete prehrýzať vyššie po črevných kľučkách straníckej nomenklatúry, nemôžete byť veľmi vyberaví. Maďarič oslovuje radových členov Smeru. Ale masovo.

Ťažko povedať, či Fico nevie, alebo ho to len nezaujíma, no členská základňa stráca trpezlivosť. Nespokojná je už dávno, ale stále čaká na zázrak. Buď na návrat starého lídra, alebo na príchod nového. Starý sa zrejme nevráti, Fico vyhorel. Jeho zdravie už nie je čo bývalo a dnes ho viac zaujíma agenda štátnej radkyne ako stranícka práca. Už nikdy to nebude ten pracant, ktorým býval. Zároveň však nie je dostatočne zmierený so svojou novou situáciou, takže žiadnemu novému lídrovi vyrásť nedovolí.

Smer zrejme skončí, ako skončilo HZDS bez Mečiara a SDKÚ bez Dzurindu. Taktne to naznačuje aj Maďarič a radový člen mu rozumie. Lebo veď radový člen najlepšie vie, že v Smere už svoju ani žiadnu inú budúcnosť nevidí.

Keby sa teraz Maďarič rozhodol pridať k nejakému inému politickému projektu, pravdepodobne by so sebou stiahol aj veľkú časť hotových straníckych štruktúr. Také Progresívne Slovensko si ich práve usilovne buduje zdola, čo je jedným zo signálov, že má šancu na úspech.

Do Smeru sa síce za tie roky aj na lokálnej úrovni naviezlo všeličo možné, čo má bližšie ku Kaliňákovi ako k Maďaričovi. Čo by nikde nevideli radi. Bežný stranícky odpad. Budú ho haldy. S Ficovou značkou sa však spojilo aj množstvo schopných starostov, miestnych poslancov a regionálnych politikov. Mnohí z nich sú doma celkom populárni. Už len keby sa stali nezávislými a podporili v parlamentných voľbách niečo nové, prišiel by Smer o bolestivý podiel hlasov.

Keby Maďarič nebol slušný, bojoval by Smer v najbližších voľbách o holé prežitie, nie o podiel vo vláde.

Súvisiace články