Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Fico môže skončiť ako Mečiar
Zdielať na

Fico môže skončiť ako Mečiar

Prieskum preferencií naznačuje, čo hovorí aj zdravý rozum – Robert Fico postupne požiera svojich koaličných partnerov. Nie je to nič nové, vláda so Smerom pochovala Mečiarovo HZDS aj SNS Jána Slotu. Je už len milým vtipom láskavého vesmíru, že národniari dokážu dvakrát vstúpiť do tej istej rieky, a aj druhý raz sa v nej utopiť.

Preferencie Mostu sú formálne ešte nad hranicou kvóra, no v okamihu, keď je pod úrovňou KDH s Hlinom na čele, je jednoznačne v zóne ohrozenia. Do volieb je ďaleko a Bugárovi ľudia nemajú čo ponúknuť. Okrem svojej čerstvo objavenej prozápadnej geopolitickej orientácie je Smer všetkým, čím Most nikdy nechcel byť.

Maďarského voliča na juhu si kupuje Viktor Orbán miliónmi eur, ktoré cez rôzne pochybné schémy nalieva do miestnych komunít a do nacionalistickej SMK. Bugár by s ním už radšej nemal rátať. Slovenského mestského intelektuála stratil v okamihu, keď urobil nevyhnutné a pomohol Ficovi vládnuť. Vek už na to má, zrejme si s úľavou pôjde užiť politický dôchodok. Vo Ficovej vláde nemá inú ambíciu ako si naň našetriť. Ale Bugár vedel do čoho ide. Všetko je, ako má byť.

Najvyšší veliteľ parlamentu Andrej Danko je tak trochu ako naozajstný kapitán na lodi. Rozkazy vydáva on, no plaví sa tam, kam ho poslali majitelia lode. Za najvyšším dosiahnuteľným ziskom. Aj keby tam mal stroskotať a utopiť celú posádku. Čo sa práve deje.

Bozkávanie kapitánskych výložiek bolo trápne, ale do volieb by sa naň zabudlo. Ani Dankov zmätený verbálny prejav by nemusel byť fatálny. Bežný volič SNS nedokáže odlíšiť, či vete nerozumie, lebo je rozvitá a zložitá, alebo jednoducho nemá nijaký obsah ani zmysel. Franz Kafka a Andrej Danko mu znejú rovnako. Keď je v tom veľa slov a nechápe, musí to byť niečo veľmi múdre.

Národniari by možno prežili aj opakované ponižovanie premiérom, veď pravý hejslovák zo svojho poníženia dokáže aj vyťažiť. Čím viac ho páni derú na dereši, tým viac s ním bude prostý ľud sympatizovať. Táto krajina sa vždy stavala na stranu tých, ktorých vešali, aj keby ich vešali podľa práva, za hrdelné zločiny.

Čo strana slovenských nacionalistov prežiť nemôže, je práve Ficova geopolitická pirueta. Najbližšie voľby budú referendom, či Slovensko patrí na Západ. A azda len Danko nepodľahol ilúzii, že Slovenskú národnú stranu niekto volili preto, aby bola proeurópska, prozápadná a tvrdo pracovala na integrácii krajiny do tvrdého jadra Európskej únie?

Národniari urobili mizerný kšeft. Neuvedomili si, že idú do spolku so stranou, ktorá predtým vládla sama, a to je kľúčové. Normálne sa buď vymení celá politická garnitúra a spláchne všetko, čo jej predchodcovia rozrobili, alebo nový partner zdedí kšefty po niekom, kto vypadol. Teraz však ľudia z Mostu a SNS dostali rezorty, v ktorých ďalej bežia začaté veci ich najsilnejšieho partnera. Nemôžu si ich len tak privlastniť. A keď nejaký náhodou vybuchne, exploduje pod ich vlastným zadkom.

Bugár v tom vie chodiť, vybral si veci, ktoré jeho potreby plne uspokoja. Danko sa nechal opiť honorom druhého najvyššieho ústavného činiteľa a rezortmi, ktoré ani nemá kým obsadiť. Finančné zisky budú omnoho menšie, ako počítal, kým politické straty budú zničujúce.

Ficovi sa môže v ďalších voľbách povodiť ako Mečiarovi. Môže ich vyhrať, ale nebude mať s kým vládnuť.

Súvisiace články