Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Teroristi vás nechcú zabiť, ale vydesiť
Zdielať na

Teroristi vás nechcú zabiť, ale vydesiť

Minulý týždeň zahynulo pri jedinom výbuchu bomby viac ako stopäťdesiat ľudí. Ďalších deviatich zabili tri nálože odpálené počas pohrebu jednej z obetí. Ale v Afganistane. Čože je to oproti siedmim obetiam troch útočníkov v Londýne? To je predsa obrovský rozdiel, lebo veď my sme tu doma a hentí sú doma hentam. Nech sa zabíjajú v tých svojich Afganistanoch a ostatných stanoch.

Lenže vodca útočníkov z Londýna Khuram Butt bol vychovaný v Anglicku. Počas vraždenia mal na sebe falošnú výbušnú vestu a tričko Arsenalu. Bol tam omnoho viac doma ako slovenský privandrovalec, ktorý síce tiež verí, že je len jeden Boh a zmlátiť ženu je ako roľu poorať, no asi by preto ešte nešiel zrážať a bodať cudzích ľudí.

Nie je pravda ani to, že hoci nie každý moslim je terorista, každý terorista je moslim. Dokonca ani len väčšina teroristov. Bola medzi nimi nemalá kopa hlboko veriacich írskych katolíkov i neveriacich talianskych či nemeckých marxistov. Európanov. Bielych. A potom sú tu ešte Palestínčania. Civilov vraždia výhradne z politických dôvodov. Ráta sa potom, že sú to moslimovia? Alebo ako skonštatoval jeden pakistanských diskutérov na sociálnej sieti: „drzosť nazývať tých vrahov moslimami má len ISIS a pravicoví extrémisti“.

Dôvodom teroristického útoku nie je viera útočníka. Ten kto ho vykoná, samozrejme, býva fanatický marxista, nacista, moslim, katolík alebo presvedčený veriaci nejakej inej ideológie. Máva dôkladne vymytý mozog a asi toľko rozumu či slobodnej vôle ako bomba, ktorú odpáli. Kto ho posiela, ho síce posiela v mene nejakej viery, jeho skutočné ciele však nikdy nie sú ideologické. Organizátorom terorizmu ide o bežné politické a mocenské ciele, ktoré nedokážu dosiahnuť normálnym spôsobom. Ich túžba po moci je nepriamo úmerná ich schopnostiam presadiť sa v regulárnom politickom zápase, preto sa pokúšajú existujúci systém a jeho pravidlá rozvrátiť. Dúfajú, že z chaosu vyjdú ako noví vládcovia.

Cieľom teroristického útoku nie sú mŕtvi. Mŕtvi sú len prostriedkom na šíreniu strachu. Teroristom je úplne jedno, koho zabijú. Islamisti vraždia hlavne moslimov. Majú ich poruke.

Slovenský význam slova „terror“ je hrôza. Terorista dúfa, že vystrašení ľudia začnú reagovať panicky a zmätočne. Neexistuje napokon účinnejší spôsob šírenia paniky ako úplne náhodné zabíjanie absolútne nevinných ľudí. Pretože to znamená, že pokojne môžete byť na rade. Áno, aj vy. Hneď dnes. To je základný princíp. Nikto nie je mimo ohrozenia. Tak, ako vám nikto nemôže zaručiť, že do vás zajtra pri búrke neudrie blesk, nikto nedokáže garantovať, že vás nepobodá šialený fanatik v nákupnom centre. Na oboje máte zhruba podobnú šancu. Tu, na Slovensku, ste o čosi viac ohrození bleskom.

Islamistickí teroristi majú na Západe spoľahlivých a nezriedka aj mocných spojencov. Pravicových extrémistov, ktorí s radosťou využijú hrozbu teroru, aby drasticky obmedzili vaše práva. Policajný štát je mokrým snom každého regionálneho mikroputina, od Kotlebu až po Marine Le Pen. Každý terorizmom do šialenstva vydesený človek s hlasovacím právom zvyšuje ich šance na úspech. Ich vláda by zasa naplnila ciele islamistov. Západ by sa rozpadol na zmäť navzájom sa vybíjajúcich národných štátikov, ktoré by stratili akýkoľvek vplyv vo svete. Prestal by im konečne brániť v tyranizovaní vlastných ľudí.

Kľúčovou otázkou je, akej miery slobody ste sa ochotní vzdať pre svoje bezpečie. Ste pripravení vzdať sa svojho súkromia a podporiť silný autoritársky policajný štát, ak vám zaručí, že do vás nikdy neudrie blesk?

 

Súvisiace články