Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vladimír Maňka: Potrebujeme Turecko na riešenie migrácie?
Zdielať na

Vladimír Maňka: Potrebujeme Turecko na riešenie migrácie?

Zdroj: SITA

Európska únia akútne potrebuje riešiť migračný problém. Bez Turecka to nepôjde. Jedinou cestou je zachrániť dohodu EÚ s Tureckom cez zlepšenie diplomatických vzťahov s Ankarou.

Komentár píše Vladimír Maňka, uverejnený aj na spravodajskom portáli EuropskeNoviny.sk.

Po neúspešnom puči proti tureckému prezidentovi v júli zostali vzťahy medzi Tureckom a EÚ napäté. Bola chyba čakať dlhšie ako mesiac po pokuse o prevrat a až potom cestovať do Turecka.

Prezident Erdogan poslal do väzenia, alebo pripravil o zamestnanie  desiatky tisíc ľudí pre ich údajnú podporu moslimskému duchovnému Fethullahovi Gülenovi (ktorý žije v USA),  ktorého obvinili z prípravy a podpory prevratu v Turecku (On sa od organizovania prevratu dištancuje). Každý pochopí, ak krajina po prevrate prijme mimoriadne opatrenia. Na druhej strane povaha opatrení musí zachovať demokratické postupy a právny štát.

Treba jednoznačne odsúdiť nedemokratický pokus o štátny prevrat. Na druhej strane ale treba Turecko viesť k tomu, aby dodržiavalo demokratické normy, slobodu slova a tlače, práva žien, nezávislé súdnictvo, bojovalo proti korupcii, za spravodlivé sociálne systémy….

Turecko je našim susedom. Naša bezpečnosť závisí od kvality susedských vzťahov a od zlepšovania demokracie v Turecku.... Je dôležité, aby sme pri vzájomných rokovaniach hovorili otvorene. Aby sme na jednej strane zdôraznili pokrok, ktorý Turecko dosiahlo, ale aj to, aby sme ich dokázali konštruktívne zapojiť do riešenia problémov, ktorým v Turecku čelia.

Zmluva medzi Tureckom a EÚ o riešení migračnej krízy priniesla významné zníženie počtu migrantov prichádzajúcich do Európy. Jej pokračovanie podmieňuje turecký prezident uvoľnením vízového režimu. Nám však neostáva nič iné, ako vyžadovať splnenie podmienok a kritérií, ktoré platia pre každú inú krajinu, ktorá vízový režim požaduje. Tieto postupy a rokovania vyžadujú veľký zmysel pre diplomaciu. Preto nie je vôbec jedno, aké postupy a reakcie bude EÚ uplatňovať. Výkriky o odmietaní spolupráce s Tureckom za každú cenu, môžu všetko pokaziť… Tu pomôže len trpezlivosť, pripravenosť na dialóg, profesionalita.