Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Budú stačiť dva piliere? Mladí by svoje peniaze mali poistiť inak
Zdielať na

Budú stačiť dva piliere? Mladí by svoje peniaze mali poistiť inak

BRATISLAVA / Dva piliere na slušný dôchodok stačiť nebudú. Zhodujú sa na tom finanční experti, podľa ktorých prídu sporitelia v II. pilieri po znížení odvodov o šancu na slušnú penziu. Teda len v prípade, ak sa neoprú aj o ďalšie piliere. Záujem o ne však nateraz nie je vôbec dostatočný.

​Od januára sa znížili odvody do II. piliera z 5,5 na 4 percentá, čo nepotešilo správcovské spoločnosti, ani sporiteľov. "Podľa prieskumu, ktorý sme si nechali urobiť, viac ako polovica Slovákov vôbec netuší, že vôbec došlo k nejakému zníženiu odvodov," uviedol finanačný expert Marián Búlik z OVB Allfinanz Slovensko.

​Zníženie odvodov pocítia na svojich účtoch z dlhodobého hľadiska najmä mladí. Len máloktorý z nich chce však s týmto faktom aj niečo robiť. Pri 24-ročnom sporiteľovi, ktorý má priemernú mzdu 1 400 eur sa mu po novom zníži mesačný odvod do II. piliera o 21 eur. "V zásade to spôsobí na konci obdobia pred odchodom do dôchodku zníženie hodnoty nasporeného majetku o viac ako 73-tisíc,“ povedal člen predstavenca ADSS 37-41 Matej Varga.

Tým sa zvyšuje závislosť sporiteľov na štátnom dôchodkovom systéme. "Istotou je, že nejaký dôchodok budú dostávať. Otázne je, či im bude stačiť,“ tvrdí Pavel Škriniar z Ekonomickej univerzity v Bratislave

Každý by mal investovať viac

"Ak ju chceme znížiť, musíme si sporiť a investovať každý z nás viac," vysvetľuje Búlik. Možností je viac a začať môže každý sporiteľ zaplátaním diery v spomínanom II. pilieri. "Môže si to dorovnať sám v rámci dobrovoľných príspevkov,“ doplnil Matej Varga.

Sú tu však aj ďalšie možnosti, či už v podobe príspevku zamestnávateľa, daňovej motivácie alebo aj investičných produktov alebo poistného. "I. a II. pilier je naozaj iba o tom, že budem mať nejaký dôchodok. Ak si ho chcem zvýšiť, tak je tu III. pilier, ale ak chcem mať zaujímavý dôchodok, tak je tu IV. a V. pilier,“ povedal Pavel Škriniar.

Spoliehať sa na štát sa totiž neoplatí a ukrajovanie z II. piliera môže pokračovať. Ak sa tento krok vláde zapáči, nie je vylúčené, že v budúcnosti opäť siahne po znížení príspevkov do II. piliera. V hre sú totiž miliardy eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy