Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Európskej centrálnej banke sa nepáči naša banková daň. Dostali sme list
Zdielať na

Európskej centrálnej banke sa nepáči naša banková daň. Dostali sme list

BRATISLAVA / Európska centrálna banka varuje Slovensko pred dôsledkami zdanenia bánk. Naše ministerstvo s ňou špeciálny odvod nekonzultovalo. Špeciálnu daň si podľa Európskej centrálnej banky odnesú všetky firmy, či ľudia, ktorí potrebujú napríklad úvery.

Z Frankfurtu, zo sídla Európskej centrálnej banky, priletel do Bratislavy na ministerstvo financií list. Podľa ekonómov z ECB môže mať banková daň negatívny dopad na eurá všetkých. "Takéto dane by v skutočnosti mohli mať negatívne hospodárske účinky spočívajúce v tom, že by obmedzili schopnosť úverových inštitúcií poskytovať úvery," uvádza stanovisko ECB. 

​Ministerstvo to odmieta a odvoláva sa na rekordný zisk bánk cez miliardu dvesto milónov eur v minulom roku. Banky operujú ale tým, že keď sa porovnajú s ostatnými krajinám, i tak sme niekde na konci únie. Rovnako ako Európska centrálna banka tvrdia, že ministerstvo nezohľadňuje dlhodobý hospodársky cyklus. "Prinášajú nové komplikácie do bankové sektora, znižujú objem dostupného kapitálu, ten je zároveň drahší," uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák.

Opozičný europoslanec a ekonóm Eugen Jurzyca si zároveň myslí, že zavádzanie daní vo vybraných sektoroch kazí konkurenciu a trh, čo si odnesú ľudia. "Je to na úkor spotrebiteľa. Pre nich je najlepšie, keď firmy aj sektory súťažia," povedal.

Dane môžu ovplyvniť aj úrokové sadzby

Podľa ekonómov tak budú pomalšie klesať aj úrokové sadzby, napríklad na hypotékach. Podľa ministerstva financií však Slovensko nemuselo Európsku centrálnu banku o chystaných zmenách informovať. "Je to daň a dane sú vo výlučnej kompetencií členských štátov," tvrdí minister financií  Ladislav Kamenický (Smer-SD),

Od roku 2011 do 2020 však šesťkrát zmenu zákonov Bratislava s Frankfurtom konzultovala. "To je nešťastný postup. Mali to konzultovať," myslí si Jurzyca.

Európska centrálna banka sa tak pridáva ku kritikom bankového odvodu. Jediné, čo hodnotí ako tak pozitívne je, že daň je zavedená ako dočasné opatrenie. Štát tak očakáva, že tento rok získa od bánk 336 miliónov, kým v roku 2026 získa 238 miliónov eur. Tie banky mohli využiť aj na niečo, čoby ocenili ich klienti, teda obyvatelia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy