Skoro jasno
18°
Bratislava
Za plyn zaplatíme viac: Až o 50 eur!
Zdielať na
Ekonomika

Za plyn zaplatíme viac: Až o 50 eur!

Od nového roku budeme variť a kúriť drahšie. Pre domácnosti vzrastú priemerné ročné náklady na plyn až o 50 eur. Drahší bude plyn využívaný na varenie a zdražie aj ten, ktorý sa používa pri výrobu tepla.

Priemerná cena zemného plynu pre domácnosti sa od 1. januára 2011 zvyšuje oproti roku 2010 o 4,4 percenta. Oznámil to najnovšie Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Úrad určil aj cenu na dodávku zemného plynu určeného na vykurovanie pre domácnosti. Jeho priemerná cena sa zvyšuje o 6,12 percenta. Slovenský plynárenský priemysel navrhoval nárast o 14 percent.

Zvýšenie o 4,4 percenta znamená, že domácnosť, ktorá používa plyn len na varenie, si počas budúceho roka pri priemernej ročnej spotrebe cca 600 kWh priplatí približne 1,3 eura.

Domácnosť, ktorá používa plyn aj na ohrev vody na kúrenie, si pri priemernej ročnej spotrebe asi 12.000 kWh priplatí zhruba 20 eur. Domácnosť, ktorá používa plyn na kúrenie, pri priemernej ročnej spotrebe 30.600 kWh si priplatí 52 eur.

Dôležité informácie pre spotrebiteľov:

  • Mesačné preddavky od januára 2011 sa automaticky meniť nebudú.
  • Vyúčtovacie faktúry budú zasielané až po ukončení riadneho vyúčtovacieho obdobia, t.j. pri ročnej fakturácii.
  • V súvislosti so zmenou cien SPP vykoná pre všetky tarify odpočet spotreby formou typového diagramu dodávky (t.j. odhadom), nie prostredníctvom fyzického odpočtu.
  • Zákazníci SPP majú tiež možnosť nahlásiť stav plynomera aj na Zákaznícku linku SPP 0850 111 363, prípadne na e-mailovú adresu: zakaznickalinka@spp.sk.
Zdielať na

Najčítanejšie správy