Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Slovensko a čerpanie eurofondov: Zrýchľujeme, ale stále sme na chvoste únie
Zdielať na

Slovensko a čerpanie eurofondov: Zrýchľujeme, ale stále sme na chvoste únie

BRATISLAVA / V čerpaní eurofondov sme už štandardne na chvoste únie. Napriek tom sa úradnícka vláda snaží dobehnúť to, čo zanedbávali vlády zložené z politikov. A celkom sa jej darí - najviac v regionálnom programe. Napriek tomu je to náročný beh a úplne inde sú Česi či Poliaci. Práve za nimi išli naši ministri a úradníci po rozumy, keďže sa to za tie roky nevieme naučiť s pomocou Bruselu sami.

​Ódorov kabinet zrýchlil a dobieha zameškané. "Pri čerpaní starých eurofondov z obdobia 2014-2020 došlo k pokroku. Od nástupu úradníckej vlády sa vyčerpalo 923 miliónov eur," priblížila Lívia Vašáková, podpredsedníčky vlády SR pre plán obnovy.

Najrizikovejšie naďalej ostávajú kvalita životného prostredia a integrovaná infraštruktúra. Čo sa týka plánu obnovy, sme na tom lepšie. To, že sme zrýchlili je dobrá správa. v druhom polroku ráta s eurofondami aj celá naša ekonomika. "Najmä v odvetviach stavebníctva, verejnej správy či investícií," priblížil Michal Lehuta, analytik VÚB.

Úradnícka vláda sa môže aj rozkrájať, ale dobieha sa to ťažko. Po rozumy chodíme za posledný mesiac do Česka a Poľska. Česi aj Poliaci sú totiž na špici európskej čerpacej hitparády a my na chvoste. V utorok, 22. augusta boli naši zástupcovia v Prahe. Pozreli si špecializované dátové centrum, edukačnú platformu, centrum experimentálnej geotechniky či centrálne dispečerské pracovisko železníc.

Železnicu, alebo západnú varšavskú v prerábke, si pozreli aj v Poľsku, kde čerpajú eurofondy jedna báseň. "My sme už vyčerpali všetky prostriedky z obdobia, ktoré onedlho končí. Teraz sa sústredíme na plán obnovy," uviedol Grzegorz Puda, poľský minister eurofondov.

Minister Balík vo Varšave zároveň v skratke vymenoval top dôvody, prečo to u nás nejde. "Sú veľmi často poznačené byrokraciou a prílišným sústredením sa na procesy, namiesto sústredenia sa na výsledok," uviedol Peter Balík, minister investícií a regionálneho rozvoja.

Západná varšavská sa rekonštruuje za prevádzky stanice a je hypermoderná. Od strechy, ktorá pohltila trikrát toľko ocele ako Eiffelova, je pokrytá solárnymi panelmi cez platformy až po podzemie. Naša centrálna, alebo hlavná stanica, nemá síce na streche solárne panely ale denne pohltí špiny a smradu pokojne aj za štyri Eiffelovky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy