Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovenský ekonomický tiger zaspal. Stalo sa z neho mláďa, ktoré treba prebudiť
Zdielať na

Slovenský ekonomický tiger zaspal. Stalo sa z neho mláďa, ktoré treba prebudiť

BRATISLAVA / Slovenský ekonomický tiger zaspal a nie a nie ho zobudiť. Treba reformovať, inovovať, investovať, zjednodušiť byrokraciu a zmodernizovať zákony. Teda niečo, čo vedia všetci už dlho, ale s realizáciou to pokrivkáva. Výsledkom je potom to, že sme v ekonomickej prosperite na konci únie, ale nie len v nej. Zároveň sa totiž dožívame menej a máme menej úspor. Nelichotivé údaje priniesla veľká ekonomická analýza.

Príbeh úspešného tatranského tigra nepokračuje. V celkovej ekonomickej prosperite sme skončili de facto na konci - 23. mieste. "Stále patríme v rámci Európskej únie medzi chudobných príbuzných," uviedla Mária Valachyová, hlavná ekonómka SLSP.

Bratia Česi nás predbehli o deväť priečok. Rozdiel je najmä z pohľadu produkcie v porovnaní s ťahúňom Európy - Nemeckom. "Česko už produkciu a je tam obrovský potenciál," ozrejmil David Navrátil, hlavný ekonóm ČSP.

Potenciál vytvárajú moderné firmy s pridanou hodnotou. V jednej z nich, ktorá pracuje na vysokovýkonných čipoch pracuje aj Robert Cisár. Len pre príklad, žijeme v digitálnej ére, ale Slovensko často v tvrdom socializme. "Zákony ohľadne duševného vlastníctva sú veľmi zastaralé a je tu veľká právna neistota," poznamenal Robert Cisár, manažér TACHYUM.

Či si niekto svoj skvelý vynález aj dokáže ochrániť. Inak, keď má firma zaujímavý projekt, tak sa dokážu aj tie naše rozlietané mozgy vrátiť. "Prišli a boli ochotní pracovať, dokonca máme ľudí aj z Čiech," dodal Cisár.

To nie je, ale zásluha politikov a ich rozhodnutí, ale jednotlivých firiem. ako sa to má robiť, vedia v Estónsku, kde pôsobil Peter Kolesár. Tam sa montáreň podarilo zmeniť na mozgáreň. "Vzdelávací systém je nastavený na vlastnú iniciatívu mladých ľudí a zároveň aj verejný sektor pomáha vytvárať prostredie, aby globálne úspešné firmy vedeli vznikať a vedeli rásť," objasnil Peter Kolesár, konzultačný partner CIVITTY.

Tak preto už slovenský tiger nerastie, ale naopak. Robíme presný opak. Vedia o tom všetci zamestnávatelia. Napriek tomu tvrdé čísla z veľkej ekonomickej analýzy zaboleli. "Bol som niekedy prekvapený, že Poľsko nás predbieha, nielen Česko. Slovinsko nás predbieha tiež a Chorvátsko je trošku prd nami," priblížil Miroslav Kiraľvarga, prezident Republikovej únie zamestnávateľov. 

Povestný podtatranský tiger je už dávno takýto malý tigrík uväznený vo fľaši a politici majú čo robiť, aby sa to zmenilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy