Jasno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Životné minimum? Suma je mimo realitu, pripúšťajú odborníci
Zdielať na

Životné minimum? Suma je mimo realitu, pripúšťajú odborníci

HUMENNÉ/BRATISLAVA / Náklady na život sú vyššie, ako určil štát. Analytici Národnej banky preto navrhujú, aby sa na Slovensku zaviedlo takzvané "ekonomické životné minimum", ktoré je vyššie ako je jeho výška v súčasnosti. Tvrdia, že životné minimum neodráža adekvátne náklady slovenských domácnosti a treba vymyslieť nový ukazovateľ. A súhlasia s nimi aj odbory. Najlepšie to vedia tí chudobnejší, ktorí do tejto kategórie spadajú.

Mladá matka z Humenného sa stará o dve deti a pojem minimum jej svieti pri každom nákupe a aj zakaždým, keď sa pozrie do peňaženky. "Dostaneme rodičovský príspevok, rodinné prídavky, ale ostane nám na mesiac maximálne sto eur. A to aj deti chcú sladké, keď idú vonku," povedala matka dvoch detí. V potravinách hľadá len to najlacnejšie a deti naučila jesť jedlá, ktoré veľa nestoja. "Deti najviac ľúbia rezance s tvarohom, alebo so sladkou kapustou, špagety, halušky," dodala matka. 

Sú to teda tie najlacnejšie veci, a zďaleka nie najzdravšie. Inak to ale nejde. Analytici Národnej banky Slovenska sa pozreli na životné minimum. Od júla 2022 má výšku 234 eur. "Samotné životné minimum neodzrkadľuje ekonomickú realitu," povedal vedúci oddelenia makro výskumu NBS Pavel Gertler. 

Životné minimum vzniklo v roku 1998 a za poslednú dekádu stúplo približne o 20 percent. Zaostáva tak ďaleko za mzdami. "Aj tie nízkopríjmové mzdy vzrástli okolo 60 percent," dodal Gertler. V súčasnosti je veľa sociálnych dávok naviazaných práve na životné minimum. Podľa prepočtov analytikov by sa takzvané ekonomické životné minimum malo hýbať v takomto rozmedzí. "Niekde od 500 do 800 eur, pri rodinách, ktoré musia platiť aj nájom až cez tisíc eur," vysvetlil Gertler. 

Záleží samozrejme od toho, či ide o jednotlivca, rodinu, vo vlastnom bývaní, či v podnájme a či v hlavnom meste, alebo okresnom a podobne. Zdvihnúť životné minimum podľa centrálnej banky je nutné najmä teraz, keď zažívame bezprecedentné zdražovanie. Aj v marci potraviny medziročne poskočili o 30 percent. S číslami analytikov NBS súhlasia aj odborári. Predstavovali by si to takto. "Jednorázovo zvýšiť na adekvátnu hodnotu a potom nastaviť úplne nový valorizačný mechanizmus, ktorý by sa odvíjal od rastu priemernej mzdy," spomenula prezidentka KOZ Monika Uhlerová. 

S prepočtom národnej banky súhlasia teda aj odborári. Tento rok sa ministerstvo práce chystá minimum upraviť takto. "Budeme navyšovať minimum o 12 percent a myslím, že to odráža realitu," uviedol poverený minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Tak stúpne minimum na 263 eur, čo je niekde inde a najmä nižšie ako navrhuje Národná banka Slovenska, čo nepoteší najmä tých najmenej majetných. "Chodím len tam, kde sú akcie, pozerám stále letáky a čo je najlacnejšie, to im kúpim," uzavrela matka z Humenného

Súvisiace články

Najčítanejšie správy