Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kríza zmieta ekonomiky krajín V4. Analytici ale tvrdia, že zima nebude horšia, ako v roku 2020
Zdielať na

Kríza zmieta ekonomiky krajín V4. Analytici ale tvrdia, že zima nebude horšia, ako v roku 2020

BRATISLAVA / Nastávajúca zima nebude pre našu ekonomiku ľahká, ale analytici tvrdia, že nebude horšia, ako v roku 2020. Podľa významných podnikateľov ku všeobecnej kríze prispievajú viaceré premotivované politické rozhodnutia.

Kľúčoví ekonomickí hráči V4 sa rozhodli vziať iniciatívu do vlastných rúk a energetickú krízu riešiť, takpovediac, zdola. A práve preto usporiadali konferenciu v Bratislave, kde sa stretli. "Nie je to štátom vedená konferencia, je to komerčná aktivita," vysvetlil predseda Rady slovenských exportérov, Lukáš Parízek.

Okrem bezpečnostných otázok riešili aj post-pandemickú obnovu, internacionalizáciu V4, no najmä energetickú krízu. "Pretože cena plynu, alebo elektriny je generovaná len na burze a je veľakrát generovaná špekulatívnymi obchodmi," uviedol Štefan Rosina, prezident Matador Group. "Ceny, ktoré živia špekulantov a platia to celé národy," dodal predseda Slovensko-poľskej obchodnej komory, Stanislav Kučírek. Vlády, najmä slovenská, koná podľa nich chaoticky a neúčinne. "Ak to môžem povedať, čím menej vstupujú do biznisu, tým robia lepšie," uviedol Stanislav Kučírek.

Ceny by podľa nich mali byť zastropované aj u nás podobne, ako majú v Nemecku. Na druhej strane práve Nemecko spustilo krízu tým, že zastavilo výrobu atómovej energie a z uhlia. Energia začala chýbať a ceny išli nahor. "Je potrebné zlepšiť ponukovú stranu, vo veľkom investovať do nových zdrojov výroby," dodal analytik J&T Banky, Stanislav Pánis. Viac zdrojov energie, ale aj menšia spotreba tam, kde sa ňou plytvá. Krízové obdobia ale môžu byť pre iných veľkou príležitosťou, napríklad zmeniť technológiu, ako napríklad pri výrobe umelých hnojív. "Dokážeme minimalizovať používanie plynu pri výrobe hnojív. Takýmito inováciami vieme riešiť veci mimo politiky," vysvetlil obchodný manažér Rokosan, Adam Szöke.


Európska burza vníma najbližšie roky mierne optimisticky

Keďže predpokladá, že ceny energií budú každým rokom postupne klesať. "O tri až päť rokov budeme mať energie dostatok," avizoval Pánis. Nečaká nás žiadna veľká katastrofa, hoci prežiť zimu, nebude ľahké. "Predpokladám, že tá recesia by mala byť 1/4 oproti roku 2020," dodal Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy