Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Zlá správa! Na lieky budeme doplácať viac
Zdielať na
Ekonomika

Zlá správa! Na lieky budeme doplácať viac

Zdroj: SITA

Na lieky budeme doplácať v priemere trojnásobne viac

Spôsobiť by to mala ministerská novela vyhlášky upravujúca postup určenia úhrady pri kategorizácii liečiv, ktorá vstúpila do platnosti začiatkom novembra. Inštitút tvrdí, že navýši podiel spoluúčasti pacientov z 13 na minimálne 44 %. Problémy to pritom môže spôsobiť najmä chronicky chorým. Agentúra SITA požiadala o stanovisko aj rezort zdravotníctva, ktorý doteraz nereagoval.

Urobiť presný odhad dopadov vyhlášky podľa Health Policy Institute nie je možné. Na základe ideálneho scenára, keby mali všetky lieky doplatok počítaný s najnižšej úrovne minimálnej mzdy (bol by teda na úrovni 4,61 eura), by pri jej aplikácii vypadlo z dnes hradených 5 040 liekov zo zoznamu hradených medikamentov, pretože ich cena za mesiac by bola nižšia ako stanovený doplatok, až 690.

Úhrada by sa znížila aj pri ďalších 49 % liekov. Úhrada zdravotných poisťovní by klesla na 56 % pôvodných nákladov, no spoluúčasť poistencov by stúpla viac ako trojnásobne, keď by hradili 44 % nákladov na lieky.

Vyhláška určuje úhrady na základe tzv. skórovania liekov. Jeho základom je stanovenie terapeutickej a spoločenskej hodnoty medikamentu. Nárok na úhradu z verejného zdravotného poistenia pritom majú iba tie, ktoré majú vysoké oba tieto ukazovatele.

Výška spoluúčasti sa v tomto prípade určuje bez ohľadu na cenu lieku, pričom doplatok pacienta za mesiac alebo cyklus liečby sa vypočíta v závislosti od jeho hodnoty ako percento z minimálnej mzdy (od 1,5 % pre veľmi vysokú hodnotu liečiva po do 25 % pre nízku hodnotu).

Zdielať na

Najčítanejšie správy