Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ak by Rusko zastavilo dodávky plynu u nás, museli by sme sa spoliehať na solidaritu iných krajín
Zdielať na

Ak by Rusko zastavilo dodávky plynu u nás, museli by sme sa spoliehať na solidaritu iných krajín

BRATISLAVA / Ruské varovania o zastavení dodávok plynu do Európy naberajú reálne kontúry. Prvé na rane sa ocitli Poľsko a Bulharsko, ktoré odmietli za surovinu zaplatiť v rubľoch. Gazprom na to reagoval zatvorením kohútikov, a to hrozí aj ďalším odberateľom na starom kontinente.

Tlak Moskvy na európskych partnerov sa stupňuje a prvé sa dostali na mušku Poľsko a Bulharsko. Napriek tomu, že zásobovanie v krajinách nateraz funguje bez obmedzení, po zastavení dodávok stúpli európske ceny plynu o 24 %. Na rozdiel od Varšavy, Sofia je závislá od ruského plynu.

“Naše zásobníky sú naplnené na 76 %, čo je viac ako vo väčšine európskych štátov. Aj pred spustením Baltického plynovodu sa môžeme sa spoľahnúť na naše zdroje, prípadne ho dovážať inými spôsobmi," vyjadril sa poľský premiér Tadeusz Morawiecki. Bulharsko je, podobne ako Slovensko, v diametrálne odlišnej pozícii a po zastavení dodávok by sme sa museli spoliehať na solidaritu iných krajín. “Rusko môže pristúpiť aj k tomu, že zastaví dodávky pre celú Európu, ale to predbiehame. Veľmi dôležité bude, aby Európa vydržala v jednotnom postoji a tam je veľká šanca, že Rusko si nebude robiť čo chce," konštatoval výkonný riaditeľ riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu, Richard Kvasňovský. Premiér Eduard Heger v tejto súvislosti zdôraznil, že Slovensko sa bude riadiť platnými zmluvami a naďalej platiť Rusku za plyn v eurách. Západnú jednotu a solidaritu, podľa neho, Moskva týmto krokom nezlomí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy