Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ceny nehnuteľností vyleteli do astronomických výšok
Zdielať na

Ceny nehnuteľností vyleteli do astronomických výšok

BRATISLAVA / Nedostatok nehnuteľností a vysoký záujem o bývanie tlačia ceny domov a bytov do rekordných výšok. Medziročne stúpli o desiatky percent, no údajne u nás ešte stále nedosiahli vrchol. Jedným z dôvodov je aj zrýchľujúca inflácia, ktorá robí vrásky na čelách aj obchodníkom s potravinami. Obávajú sa, že nákupná turistika do cudziny spôsobí v našich prihraničných oblastiach trvalé škody.

Najbližšie to klesať nebude

Byty o 20 a domy dokonca až o 30 %. Ceny nehnuteľností na Slovensku sa škriabu do astronomických výšok a zdá sa, že v najbližšom období ich nič nezastaví. "Táto dynamika nás trošku prekvapila, pretože toto už je naozaj extrémny nárast," konštatoval prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska, Ján Palenčár.

Problém treba hľadať na strane ponuky. Bytov je totiž stále nedostatok a tie, ktoré sa dostanú do predaja, sa míňajú ako teplé rožky. Dovoliť si ich môže stále menej ľudí. "Dnes máme najhoršiu dostupnosť bývania v histórii," uviedol Ján Palenčár. Nič by sa na tom nemalo zmeniť ani v najbližšom období a to aj napriek tomu, že je rozostavaný historicky najväčší počet bytov. "Tá cena samotná funguje ako určitý regulačný mechanizmus a jej vývoj by sa mal postupne prepracovať do nejakého rovnovážneho bodu," vysvetlil analytik Národnej banky Slovenska, Roman Vrbovský.

Vysoké ceny energií, plynu, bytov, ale aj potravín

Pri vysokej inflácii, ktorá sa len v januári vyšplhala na 8 a pol % to nebude nič jednoduché. Vysoká inflácia sa prejavila aj na zdražovaní potravín. Obchodníci v tejto súvislosti vyzývajú na opätovné otvorenie debaty o úprave DPH. "My sme tlačení okolnosťami, rastom cien všetkých vstupov a tovarov, ktoré nakupujeme od dodávateľov," reagoval František Ťapuš z Nákupnej aliancie CBA. “Zväz obchodu navrhuje znížiť DPH na potraviny na minimálne 5 %, ale ruka v ruke aj s gastrom a ideálne aj znížiť DPH na pohonné látky," povedala prezidentka Zväzu obchodu SR, Nadežda Machútová.

Minister financií je proti zmene

Náš financmajster je proti tejto zmene. "Z pohľadu ochrany verejných financií je zodpovednejšie držať súčasnú sadzbu DPH, ako teraz podliehať panike," vyjadril sa minister financií Igor Matovič. Obchodníci chcú znížiť tlak zdražovania na zákazníkov a zároveň prinútiť vládu akýmkoľvek spôsobom zareagovať na opatrenia u našich susedov. “Tá nákupná turistika tu už je a my ju cítime až do výšky 30 % návštev v našich obchodoch," informovala Nadežda Machútová.

​Regulovať ceny je pre ekonomiku škodlivé, čo v relácii Analýzy Na hrane potvrdil aj bývalý minister financií. "Aj v Maďarsku, aj v Poľsku sú voľby o chvíľu. Takže to je zjavné populistické opatrenie a mimochodom, keď chodia naši ľudia nakupovať, strácajú na tom naši obchodníci, ale strácajú na tom aj tí Poliaci a Maďari, lebo to musia dotovať zo štátneho rozpočtu," vyjadril sa Ivan Mikloš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy