Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Tankovanie v Poľsku môže byť drahšie ako na Slovensku
Zdielať na

Tankovanie v Poľsku môže byť drahšie ako na Slovensku

SLOVENSKO/POĽSKO / Tankovanie v Poľsku či v Maďarsku je pre ľudí žijúcich v pohraničných lokalitách výhodnejšie o desiatky eur. Finančná správa upozorňuje na staré, ale stále aktuálne regulácie dovozu minerálnych olejov i tovaru. V prípade náhodných kontrol vám hrozí mastná pokuta.

Daňová povinnosť z natankovania

Poľská vláda v rámci spomalenia inflácie znížila daň z pridanej hodnoty na pohonné hmoty, čo má za následok časté tankovania Slovákov na tamojších benzínových pumpách. "Na základe platnej legislatívy platí, že ak si natankujem pohonné látky do svojho vlastného auta, teda do pevne zabudovanej nádrže auta, nevzniká mi daňová povinnosť," pripomenula Martina Rybanská z Finančnej správy SR. 

Nevzniká ani v prípade natankovania ešte ďalších maximálne 10 litrov, napr. do kanistra. Pri vyššom množstve je už potrebné podať daňové priznanie a zároveň daň aj zaplatiť. Daňové priznanie treba podať do 3 dní - ak tak občan neučiní, hrozí mu pokuta od 30 eur do 16 000 €.

Kontroly na hraniciach na oboch stranách

Colný úrad môže vodičov kontrolovať na celom území Slovenska, teda aj na hraniciach so susednými štátmi a v ich blízkosti. "V prípade, že neviem preukázať spôsob a nadobudnutie takéhoto minerálneho oleja, môže byť uložená pokuta od 100 do 100 000 €," informovala Martina Rybanská. Pokute sa vyhnete v prípade, ak slovenským colníkom - napr. pokladničným bločkom preukážete, že ste pohonné hmoty kúpili u nás. Ak sa s nimi chystáte za hranice, Colný úrad SR odporúča skontrolovať si aké podmienky dovozu týchto látok má štát, do ktorého práve smerujete.

Poľsko kontroluje natankované zásoby

Ministerstvo zahraničných vecí SR informovalo na svojej stránke o aktuálnych kontrolách na hraniciach s Poľskom. "Veľvyslanectvo Slovenskej republiky vo Varšave upozorňuje cestujúcich zo Slovenska, že Poľsko zavádza kontroly v oblasti poľsko-slovenských hraníc," uvádzajú na stránke. Zároveň pripomenuli pravidlá prechádzania cez hranice, ak ste boli v Poľsku tankovať. "Cez hranice je možné v zmysle predpisov prepraviť plnú nádrž a maximálne štyri 60 l kanistre určené na prepravu paliva."

Jeden liter tvrdého alkoholu na osobu

Minerálne oleje nie sú jedinou záležitosťou, ktorá podlieha regulácii. Po výlete napr. z Českej republiky a ďalších krajín Európskej Únie môžete priviesť maximálne 10 litrov alkoholu pre vlastnú spotrebu. "V prípade dovozu tvrdého alkoholu z tretích štátov, napr. z Ukrajiny, je povolené množstvo do 1 litra na 1 osobu. Obdobné regulácie platia aj na cigarety alebo tabak," uviedla Martina Rybanská z Finančnej správy SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy