Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda potrebuje zaplatiť účet za pandémiu. Pocítia to hlavne klienti bánk
Zdielať na

Vláda potrebuje zaplatiť účet za pandémiu. Pocítia to hlavne klienti bánk

BRATISLAVA / Diery v štátnom rozpočte a zhoršujúci sa stav verejných financií núti politikov rozmýšľať o tom, z čoho zaplatiť účet za pandémiu koronavírusu. Opozičný SMER-SD v tejto súvislosti navrhuje opätovne zaviesť takzvaný „bankový odvod“. Pritom len vlani sme ho na Slovensku po vyše ôsmich rokoch definitívne zrušili.

Rekordné zisky finančných inštitúcií verzus narastajúce problémy mnohých rodín. Takto vidí situáciu na Slovensku opozičný SMER-SD, ktorého poslanci predložili do parlamentu návrh zákona opätovne zaviesť bankový odvod. Chcú tak pomôcť vláde vyriešiť problém s rekordným zadlžovaním sa krajiny a zmierniť následky rastúcich cien energií. Zavedenie osobitného odvodu by pri sadzbe 4 desatiny percenta za daný rok mohlo, podľa predkladateľov návrhu, priniesť do štátneho okolo 300 miliónov eur. S tým súvisia aj minimálne dve riziká.

„Prvým je, že zvýšené náklady si banky budú kompenzovať na svojich klientoch, či už vo forme bankových poplatkov, ktoré môžu ísť hore, alebo vo forme úrokových sadzieb, či už na úveroch alebo vkladoch. Na druhej strane sa to môže dotknúť bankových nákladov, t. z., že banky budú menej investovať do kvality služieb, či už do pobočiek, nových produktov alebo do systému aplikácií, internetbankingu a podobne," povedal riaditeľ portálu financnykompas.sk Maroš Ovčarik. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy