Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zatiaľ čo Česi, Slovensko či juhoeurópske krajiny sú za reguláciu drahých energií, bohatšie severské krajiny sú proti
Zdielať na

Zatiaľ čo Česi, Slovensko či juhoeurópske krajiny sú za reguláciu drahých energií, bohatšie severské krajiny sú proti

BRATISLAVA / Viac ako pol milióna Slovákov trpí príjmovou chudobou a to práve v čase drastických nárastov cien. Vláda chystá isté kroky na budúci rok, čo sa týka cien energií. Problematiku rieši aj celá únia. Južanské krajiny vrátane nás by boli za väčšiu reguláciu. na národnej úrovni Česi včera napríklad prišli s ráznym opatrením, ktoré má pomôcť občanom v týchto ťažkých časoch.

Praha v pondelok podvečer, 18. októbra, rozhodla. Čechom pomôže najbližšie dva mesiace s rastúcimi cenami energií. "Bude tam nulové DPH za november a december," uviedla česká ministerka financií Alena Schillerová. Takto rýchle kroky Slovensku neplánuje, vláda čaká na regulačný úrad, ktorý povie najneskôr na konci roka ako ceny narastú. 

Ministerstvo hospodárstva sa preto sústreďuje na budúci rok. "Zníženie dotovania niektorých fotovoltík, čím ušetríme 60 miliónov eur," povedal štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Karol Galek. "Aby mohla odpustiť DPH na nula," hovorí česká ministerka financií Alena Schillerová. 

Domácnosť, ktorá za energie mesačne zaplatí 1000 českých korún, vo vyúčtovaní ušetrí tak za november a december približne 350 korún, čo je skoro 14 eur. Štátnu kasu to vyjde na miliardu korún. "To bude čiastka s ktorou si rozpočet poradí, ale je to rýchle a účinné," hovorí Schillerová. 

Takto rýchle kroky Slovensko neplánuje, na Slovensku sa ceny zatiaľ nemenia

Vláda čaká na regulačný úrad, ktorý povie najneskôr na konci roka, ako ceny narastú. Ministerstvo hospodárstva sa preto sústreďuje na budúci rok. "Zníženie niektorých fotovoltík, čím ušetríme 60 mil. ročne, ktorá je súčasťou koncovej ceny," informuje štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek (SaS). 

Rezort zvažuje aj ďalšie opatrenie

Zrušiť na dva roky odvod do jadrového fondu. Česi súčasne dumajú, žeby nulová DPH platila na plyn a elektrinu celý budúci rok. To už bude ale úlohou novej vlády. Podľa analytika je to síce riešenie, ale len čiastkové, do budúcnosti potrebujeme celý súbor opatrení. "Vrátane rozhodnutia ÚRSA o cenách elektriny na rok 2022, o tarife za prevádzkovanie systému, prípadne riešenie vlády a poslancov do envirofondu," tvrdí analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida. 

Najmä preto, že podľa poslednej správy NBS z 5 miliónového Slovenska trpí veľké množstvo ľudí chudobou. "Až 615 000 a viac na východ," informuje spoluautor správy NBS Branislav Revoľský. 

Chudoba a energie netrápia len Slovensko

Krajiny ako Francúzsko, Španielsko, Grécko, či Česko požadovali už, aby komisia predložila plán, ktorý by zahrňoval napríklad spoločný nákup plynu, budovanie strategických zásob, reformu trhu s elektrinou, alebo aj obmedzenie nepredvídateľného rastu cien emisných povoleniek. K väčšej regulácii sa naopak skepticky stavajú severské krajiny. Z Bruselu už ale teraz zaznieva, že najväčší boj s tým musia zviesť členské štáty samé.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy