Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pandémiou zasiahnutým podnikateľom pomáhame dvakrát menej ako iné krajiny EÚ
Zdielať na

Pandémiou zasiahnutým podnikateľom pomáhame dvakrát menej ako iné krajiny EÚ

BRATISLAVA / Národná banka Slovenska očakáva, že domáca ekonomika by mohla v tomto roku rásť a to celkom obstojným tempom. Ako ďalej na tlačovej konferencii povedal guvernér centrálnej banky, predkrízovú úroveň by sme mohli dosiahnuť ešte koncom tohto roka.

Podľa Národnej banky Slovenska je situácia veľmi podobná s marcom spred roka. Našťastie, už nie je taká neistá ako v minulom roku. 

S pandémiou sme sa už naučili žiť, máme očkovanie a všetci veria, že postupne začne zaberať a naďalej nám bude pomáhať dopyt zo zahraničia. Aj vďaka automobilkám je odhad guvernéra Národnej banky Petra Kažimíra na tento rok rastu 5%, čo je v podstate lepšie ako odhad Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií. Treba zdôrazniť, že guvernér Kažimír sa kriticky vyjadril na účet kabinetu Igora Matoviča, teraz už Eduarda Hegera, že pomáhame najmenej v rámci Európskej únie. Priemerne krajina EÚ dáva dvakrát toľko. Podľa prepočtov Národnej banky dáva typická členská krajina Európskej únie dvakrát toľko ako Slovensko. Analytik použil v tejto súvislosti ešte ostrejší jazyk ako guvernér Kažimír. "Fiškálna pomoc vlády je jednoducho extrémne malá, je to obrovské fiasko," vyjadril sa Stanislav Pánis, analytik J&T banky. Že to je fiasko si myslia najmä firmy z postihnutých oblastí. Smutné príbehy podnikateľov, ktorí musia byť pre opatrenia zavretí a sú odkázaní na štát, vám prinášame nonstop. Je neskoro s rozdávaním rýchlych peňazí, je dôležité sa sústrediť aj naďalej na pomáhanie najmä v najviac postihnutých odvetviach - gastro, cestovný ruch, služby rôzneho druhu. Je tu vysoké riziko, že niektorí podnikatelia sa už do obchodovania nevrátia. Jednoducho nebudú mať ako. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy