Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Počiatek je za maximálne garancie DSS pre sporiteľov
Zdielať na
Ekonomika

Počiatek je za maximálne garancie DSS pre sporiteľov

Zdroj: TASR - Martin Baumann

Rokuje sa o parametrických zmenách v dôchodkovom systéme

Novú garančnú schému výnosov dôchodkových fondov pripravujú rezort financií a centrálna banka. Doterajší systém tzv. benchmarkingu je podľa Počiatka na ochranu sporiteľov absolútne nedostačujúci a výhrady má k nemu aj Národná banka Slovenska (NBS).

Minister zároveň zopakoval svoje nedávne slová o možnej zmene parametrov dôchodkového systému, napríklad o znížení odvodov do druhého piliera zo súčasných 9 na 6 percent.

"Teraz prebiehajú naše interné expertné rokovania a myslím si, že dôjde k nejakým parametrickým zmenám v rámci tohto systému. Ale presnejší nebudem," uzavrel  Počiatek. Exminister práce Ľudovít Kaník však označil takéto úvahy za snahy o znárodnenie a krádež súkromných dôchodkových úspor občanov.

"To nie je len nejaká hra s číslami, ale to znamená veľmi výrazné zníženie hodnoty osobného majetku 1,5 milióna ľudí, ktorí sú zapojení do druhého piliera. Znamená to znárodnenie a krádež ich budúcich dôchodkových úspor a má to jasný a priamy dopad na výšku dôchodku, ktorý budú poberať," povedal Kaník.

Zdielať na

Najčítanejšie správy