Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Rusku skrachovala v dôsledku krízy prvá banka
Zdielať na
Ekonomika

V Rusku skrachovala v dôsledku krízy prvá banka

Zdroj: ecbank.ru

Banka nezabezpečovala v predpísaných časových limitoch prevody na účty klientov

Oddelenie RB pre vonkajšie a spoločenské vzťahy uviedlo, že banka Evrazia-Centr nezabezpečovala v predpísaných časových limitoch prevody na účty klientov, a aj preto, lebo nespĺňala záväzné normatívy. Banka okrem toho nedostatočne informovala RB o svojom hospodárení, čím chcela zrejme zatajiť svoj skutočný stav, že smeruje k bankrotu.

Vedúci pracovníci banky a jej akcionári včas nepodnikli nevyhnutné opatrenia na ozdravenie hospodárenia ústavu. Centrálna banka vymenovala dočasnú správu banky, ktorá bude pôsobiť do ustanovenia správcu jej konkurznej podstaty alebo likvidátora. Sporitelia však o svoje vklady neprídu, lebo banka Evrazia-Centr je zapojená do ruského systému poistenia bankových vkladov.

Ruská duma, dolná komora ruského parlamentu, práve dnes prijala zákon o zvýšení hornej hranice garancie bankových vkladov zo 400.000 RUB (335.356 Sk) na 700.000 RUB.

Zákon bude mať retroaktívnu účinnosť od prvého októbra tohto roku. Predseda výboru pre finančný trh dumy Vladislav Reznik, ktorý bol jedným z navrhovateľov úprav, povedal, že retroaktivita v tomto prípade bola potrebná, lebo niektoré menšie banky by mohli zbankrotovať skôr, než sa absolvuje tradičná procedúra vstupu zákona do života.

Cieľom nových opatrení je zvýšiť dôveru voči ruskému bankovému systému a maximálne ochrániť sociálne slabšie skupiny spoločnosti, ktoré svoje úspory zverujú bankám do správy.

Informovala o tom ruská televízna stanica Vesti na svojej internetovej stránke.

Zdielať na

Najčítanejšie správy