Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fico sa nevzdáva. Prípravy na automatické zvyšovanie minimálnej mzdy sú v plnom prúde
Zdielať na

Fico sa nevzdáva. Prípravy na automatické zvyšovanie minimálnej mzdy sú v plnom prúde

BRATISLAVA / Robert Fico sa nevzdáva predvolebnej predstavy o minimálnej mzde nad hranicou 600 eur. A to napriek tomu, že včerajší návrh ministra práce znel 580 eur. Smer intenzívne pripravuje zmenu zákona o takzvanom automate - teda zvyšovaní minimálnej mzdy na 60 percent priemernej mzdy. Zákon predložia do Národnej rady SR už na septembrovú schôdzu.

Prípravy na automatické zvyšovanie minimálnej mzdy na úroveň 60 percent priemernej mzdy sú na ministerstve v plnom prúde. Lehota na predkladanie zákonov do NR SR je do totiž piatku a Robert Fico s poslancami to chce jednoznačne stihnúť. "My sme dohodnutí s pánom ministrom, že budeme predkladať zákony v spolupráci s ministerstvom práce," potvrdil predseda strany Smer-SD Robert Fico. 

O detailoch rokovali na ministerstve práce i dnes, a to i napriek ostrému nesúhlasu zo strany zamestnávateľov. "V tomto máme veľký problém, dlhé roky hovoríme o tom, že by bolo potrebné priniesť seriózny systém výpočtu minimálnej mzdy," hovorí viceprezident RÚZ Mário Lelovský. 

"Na diskusiu zostáva, že či tento zákon má nadobudnúť účinnosť už prvého januára 2020 alebo prvého januára 2021," poznamenal Fico. "Vo Francúzsku je to 42%, v Česku je to pod 50% a my, zrazu, objavíme Ameriku, že to bude automaticky 60% bez ďalších analýz," myslí si Lelovský. 

Naraziť môžu pri požiadavkách SNS 

Ambícia Roberta Fica pri zavádzaní automatu pre minimálnu mzdu by mohli naraziť na požiadavky SNS, tá svoju podporu podmieňujú zvýšením minimálnych dôchodkov na úroveň 30% priemernej mzdy. "My chceme naviazať minimálny dôchodok rast vo vzťahu k minimálnej mzde. Keď sa neurčí mechanizmus, tak sú to vždy len politické preteky. Preto je potrebné systémovo nastaviť aj stanovenie minimálnej mzdy aj minimálneho dôchodku," verí predseda národniarov Andrej Danko. 

"Je potreba hľadať istý konsenzus, aby to nebolo, v úvodzovkách, vykrádanie politických kurníkov, ale aby to bol prirodzený postup, a možno nie len pred voľbami," konštatuje minister práce Ján Richter. "Pokiaľ to ekonomicky zvládneme a účinnosť bude prvý január 2021, túto myšlienku sme pripravení podporiť," tvrdí Fico. 

Budú na to financie? 

A práve na možnosti štátnej kasy by táto dohoda mohla naraziť, keďže šéf financií vyzýva ministrov na šetrenie a prvé odhady takéhoto zákona nie sú vôbec lacné. "V roku 2021 by to bol dopad 1,3 miliardy eur," dodáva Richter. 

Čísla štatistického úradu dostali do pozoru ministra financií. Extrémne spomalenie rastu ekonomiky ho prekvapilo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy