Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ekonomická meteo predpoveď. Kažimír čakal priaznivejšiu prognózu
Zdielať na

Ekonomická meteo predpoveď. Kažimír čakal priaznivejšiu prognózu

BRATISLAVA / Ekonómovia Národnej banky Slovenska sa zahrali na meteorológov. Predpoveď vývoja ekonomiky prirovnali k predpovedi počasia. Nový Guvernér Peter Kažimír oznámil, že nebude až také priaznivé ako očakával. Najbližšie dva roky nás ale našťastie aspoň ekonomické tornáda budú obchádzať.

V zahraničí ochladenie, u nás stále leto. Studený front skôr či neskôr zasiahne aj Slovensko. Toto je predpoveď počasia pre Slovensko podľa Národnej banky SR. "V riadku deficit svietia tri nuly. Rok 2019, 2020, 2021 plánujeme vyrovnané hospodárenie a dokonca aj možné prebytkové hospodárenie v roku 2020, 2021," takto ešte ako minister financií ohlasoval historické výslekdy a historické predpovede do budúcna. V kresle guvernéra národnej banky sa ešte neohrial a už sú odhady iné. V utorok pripustil, že bez dodatočných opatrení sa to nemusí podariť.

"Hovoríme o inom počasí, o inej teplote vonku, o iných mrakoch na nebi, ako to bolo v septembri," povedal. Peter Kažimír je vo svojej funkcii jedenásty deň. Už sa stihol zapojiť do prezentácie o tom, ako to bude vyzerať v našej ekonomike najbližšie dva roky podľa aktuálneho stavu. S kolegami ukázali grafy aj tabuľky, chýbali už len mapy.

"Vonku, externé prostredie, naozaj už cítiť nejaké také jesenné počasie, u nás ešte stále prevláda leto, takže asi takto vyzerá tá naša prognóza v stručnosti," hovorí viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. "Je tu brexit, je tu problematika rastúcich animozít v oblasti svetového obchodu, niekedy až neskromne nazývaných začiatkami obchodných vojen," vysvetlil Kažimír.

Slovenská ekonomika bude v budúcom roku rásť o niečo pomalšie, než sa očakávalo. Napriek rekordom v zamestnanosti a vyšším výplatám sa naša spotreba znížila. Začali sme šetriť. Napriek tomu najrýchlejšie rastie zadlženosť našich domácností v rámci eurozóny. "V takomto globálnom prostredí nie je žiadnym prekvapením, že to ochladenie prichádza aj do eurozóny a samozrejme aj na Slovensko," doplnil Ódor. 

Ale keďže sa nám darí, nepocítime až taký prepad ako napríklad nemecký priemysel. Naša národná banka chce teda zaviazať banky, aby si pripravili rezervu na prípadné horšie časy. "Dneska väčšina bánk už tento kapitál drží. Takže zmyslom tohto opatrenia bude naozaj v dobrých časoch vytvoriť vankúš pre tie horšie časy," tvrdí Vladimír Dvořáček z úseku obozretného dohľadu NBS.

Čiže počasie v svetovej ekonomike je aktuálne premenlivé. Až tak drasticky by nás však ovplyvniť nemalo. Nový guvernér navyše dodal, že už o tri mesiace môže byť predpoveď počasia zase iná.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy