Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Na poli pri obytnej zóne našli delostrelecké granáty. Pyrotechnici ich odpálili
Zdielať na

VIDEO: Na poli pri obytnej zóne našli delostrelecké granáty. Pyrotechnici ich odpálili

SENICA / Delostrelecké granáty našli v kukuričnom poli v Senici. Podľa pyrotechnikov boli prerobené na letecké bomby. Obe museli zneškodniť na mieste, ktoré je dostatočne vzdialené od obytnej zóny.

Dva delostrelecké granáty našli robotníci v pondelok večer pri výkopových prácach a ihneď privolali policajtov. Tí miesto zaistili a strážili ho celú noc. "Kopali sme do hĺbky 90 cm a tam sme ich našli, obidve tie bomby," povedal svedok. Muži ani len netušili, čo našli. Bomby tu zrejme zanechali počas druhej svetovej vojny, kedy sa práve na Kaplinskom poli, mimo obytnej zóny, nachádzalo poľné letisko. Podľa pyrotechnikov, sa takéto bomby, najmä ak sú upravené a chýba im nejaká časť nesmú prevážať na iné miesto. "Jedná sa o nájdenú muníciu ruskej výroby priemer 152 cm. Strela bola vyrábaná ako delostrelecká, ale bola prerobená na leteckú. Teda ak sa dá, snažíme sa to zničiť priamo na mieste. Presunieme to, čo najďalej od obytnej zóny," povedal policajný pyrotechnik. 

Pozrite si zábery, ako prebiehal odpal granátov:

Pri výbuchu takejto bomby je rozlet črepín asi do okruhu 200 metrov. Keďže ich našli neďaleko obytnej, ako aj priemyselnej zóny, miesto odstrelu presunuli ďalej. Každú zvlášť vložili do vykopanej asi 80 cm hlbokej jamy a opäť prikryli zeminou. Jedna bomba obsahovala až 5 kilogramov trhaviny. Odpálili ich postupne. "Na uvedenú bombu sa poukladajú 3-tolové náložky, ktoré boli iniciované časovým roznečovačom 5 minútovým, a tak sa privedie tá bomba k výbuchu," vysvetlil pyrotechnik. 

Počas oboch výbuchov boli všetci v bezpečnej vzdialenosti a dopravu policajti na tomto úseku z oboch strán na nevyhnutne potrebný čas pozastavili. Keďže tu bolo v časoch druhej svetovej vojny letisko, predpokladá sa, že by hlbšie v zemi mohli byť pozostatky ďalšej munície. Pyrotechnici, ako aj polícia preto upozorňujú, že s podozrivým nálezom sa nemá manipulovať, ani ho presúvať, ale radšej privolať políciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy