Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Rodičia si od nového roka finančne polepšia. Nie všetci dostanú rovnako
Zdielať na

Rodičia si od nového roka finančne polepšia. Nie všetci dostanú rovnako

BRATISLAVA / Po rokoch čakania sa rodičia od januára 2020 dočkajú zvýšenia rodičovského príspevku. Doposiaľ rástol minimálne, len podľa životného minima. Zvýšenie prinesie aj jeden zásadný rozdiel. Dôležité bude, či ste pred nástupom na materskú mali alebo nemali nemocenské poistenie aspoň dva roky.

Definitívne rozhodnutie o tom, že sa materská zvyšovať nebude, naopak zvýši sa rodičovský príspevok padlo v pondelok a premiér oznámil rozhodnutie o tom, že bude rozdelený na dve úrovne. "150 eur pre rodiny, ktoré pracujú a o 50 eur pre matky, ktoré predtým, ako nastúpili na materskú nepracovali," uviedol Peter Pellegrini, predseda vlády SR. 

Napriek tomu, že v minulosti sme už dve úrovne rodičovského príspevku mali a boli zrušené, vrátime sa k tomuto modelu. Dvojstupňový rodičovský príspevok pre pracujúce a nepracujúce matky zaviedla ešte bývalá ministerka Tomanová v roku 2010. Prináša so sebou ale i obmedzenia - minimálne dvojročné poistenie a zákaz vykonávať popri tom prácu. "Tých 256 eur je určené pre tých rodičov, ktorí stratili príjem. Je to akási náhrada za to, že prišli o príjem," povedala Viera Tomanová, bývalá ministerka práce. Dvojročná podmienka bude platiť aj tentokrát. Popri rodičovskom príspevku ale môžete naďalej pracovať. "Nerátame, žeby sme dávali takéto obmedzenia. Chceme tu nechať istú flexibilitu," informoval Ján Richter, minister PSVaR SR. 

Zvyšovanie rodičovského víta aj SaS, pýta sa ale odkiaľ ministerstvo prišlo práve k tejto sume. "Najlepšie by bolo to naviazať percentom na predošlý príjem matky alebo otca po nejaký strop," tvrdí Richard Sulík, predseda SaS. "Ideálne by bolo, aby sa v jednu dobu dostal na úroveň čistého príjmu minimálnej mzdy. Ale to je horizont, ktorý ja v tejto chvíli nedokážem pomenovať," povedal Ján Richter. "Návrh na zvýšenie prišiel až v čase pred voľbami, keď už vo veľkej miere pociťujú padajúce percentá. A taktiež mi nedá opomenúť naše opakujúce sa predkladanie návrhov k zvýšeniu príspevku, ktoré vládna koalícia nikdy počas troch rokov nepodporila," informuje Petra Krištúfková, poslankyňa NR SR za Sme rodina. 

Dvojstupňový rodičovský príspevok sa nepozdáva ani exministrovi, ktorý ho svojho času zrušil. V každom prípade, už pri prvom náčrte Smer-u avizoval, že si vie predstaviť aj lepšiu podporu rodín. "Osobne si myslím, že ak sa má zvyšovať podpora mladým rodinám, tak by to mal byť vyšší daňový bonus a vyššia materská," myslí si Jozef Mihál, poslanec NR SR, SPOLU. 

Zvýšenie rodičovského príspevku od januára bude štátnu kasu stáť viac ako 150 miliónov eur. Zaujímavé sú aj dáta, ktoré ukazujú, že pomer rodičov, ktorí pred nástupom na materskú pracovali a nepracovali je takmer 50:50.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy