Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Po hypotékach Slováci doslova bažia. Opatrenia Národnej banky to ale komplikujú
Zdielať na

Po hypotékach Slováci doslova bažia. Opatrenia Národnej banky to ale komplikujú

BRATISLAVA / Nízke úrokové sadzby a superlacné úvery na bývanie uľahčujú Slovákom zadlžovať sa. Spôsob, akým siahame po hypotékach je stále jeden z najrýchlejších v Európe. Zasiahla preto Národná banka s cieľom spomaliť rast cien na trhu. Efekt je zatiaľ najmä výchovný.

Lacné peniaze od bánk a nedostatok bytov vyhnali ich cenu takmer na úroveň spred krízy. Napriek tomu sa stále predávajú ako teplé rožky. "Zmeny, ktoré tu už momentálne sú, majú vplyv na tie ceny a na realitný trh doslova ako to globálne otepľovanie," povedal realitný expert z Riešime bývanie Martin Čapo. Cítime síce, že sa niečo deje, no efekty prídu až neskôr. "Vidíme, že sa nezmenilo správanie klientov. Tí, ktorí žiadali o úver, zase žiadajú a tí, ktorí zakladali nehnuteľnosti, to robia zase," povedal produktový riaditeľ Slovenskej sporiteľne Slávek Mynář. 

Kým ešte pred rokom nebola výnimočná ani bitka o ceny nehnuteľností, dnes kupujúci zakopali vojnovú sekeru a vytiahli biely obrúsok na znak mieru. "Vlani stúpli ceny nehnuteľností o 6 percent, tento rok by to mohlo byť už trošku menej," uviedla hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.

Sprísnenie podmienok Národnou bankou začína mať výchovný efekt a kupujúci sú zrazu pri rozhodovaní o niekoľko desatín promile triezvejší. Hypotéka totiž začína byť nedostupná pre stále väčší počet žiadateľov a od júla sa podmienky ešte viac sprísnia. "V tomto roku už pocítime prvé dopady," uviedol člen predstavenstva Brokeria Milan Repka. 

Rýchlosť zadlžovania, napriek tomu, zostane naďalej vysoká, no konečne by mala klesnúť pod 10 percent. Zdá sa však, že zástup žiadateľov o úvery na bývanie sa pred našimi bankami predsa len čiastočne preriedi. "Ten vplyv na skupiny s nižšími príjmami bude väčší," povedal Mynář.

Niet divu, že mnohí preto zvažujú namiesto kúpy nájom. Zdá sa však, že v súčasnosti sa nedá ušetriť ani na tom. "Tie nájmy sú dnes také vysoké, ako splátky hypotéky," povedal Repka. 

Spôsob, akým siahame po hypotékach je stále jeden z najrýchlejších v Európe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy