Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Počet nakazených HIV na Slovensku stúpa. Vyliečiť sa môžu špeciálnym génom
Zdielať na

Počet nakazených HIV na Slovensku stúpa. Vyliečiť sa môžu špeciálnym génom

BRATISLAVA / Prvý vyliečený pacient, nakazený HIV, bol celé desaťročie jediným, a aj preto mnohí odborníci hovorili skôr o náhode ako o objave liečebnej metódy. Vyzerá to ale tak, že o náhodu nešlo. Začiatkom marca tohto roku prišla správa z Londýna o ďalšom vyliečenom pacientovi a o pár dní už aj z nemeckého Düsseldorfu. Všetci traja boli liečení rovnakou metódou - pomocou transplantácie kmeňových buniek od darcu so špeciálnym génom. Takýto gén ale má len jedno percento populácie.

Toto je ďalší úspešný pokus ako zbaviť pacienta vírusu HIV pomocou transplantácie kmeňových buniek.  "Je to druhý prípad, kedy sa využil takýto spôsob terapie, ten pacient je asi pol roka po vysadení liekov," vyjadrila sa lekárka Danica Staneková, z centra pre prevenciu HIV/AIDS LF SZU. Hovoríme o pacientovi z nemeckého Düsseldorfu, Londýnsky je bez liekov už 1,5 roka a Berlínsky 12. rok. Ďalší dvaja sú po transplantácii, ale ešte na liekoch. 

"Išlo o transplantáciu kmeňových buniek s tým, že kmeňové bunky neobsahovali koreceptor pre vírus HIV,"  povedal Július Hodosy z ústavu molekulárnej biomedicíny LF UK. Je to vlastne anomália, pretože normálne ich kmeňové bunky majú. Každá bunka má niečo ako dvere, cez ktoré sa do nej dá dostať. "Dverí sa nemôžeme zbaviť, lebo by biele krvinky nefungovali. Okrem dverí potrebuje aj vrátnika a to je ten receptor," poznamenal Július Hodosy. 

Ako je to s darcami? 

Bunka ale bez vrátnika fungovať môže, no vírus sa dnu nedostane, pretože mu nemá kto otvoriť dvere. A takéto zmutované bunky bez vrátnika existujú. "Našli sa kmeňové bunky, ktoré už od narodenia neobsahovali vrátnika," vysvetlil Hodosy. Ľudí s takýmito bunkami je na svete len okolo jedného percenta, ale ktorí to sú, nemáme zmapované. A to, okrem iných komplikácií metódu komplikuje ešte viac. "Transplantácia ako taká je dosť riziková a brať to ako univerzálny liek sa nedá,"  pokračoval

Nestačí, že ide len o jedno percento vhodných darcov, ale ešte aj z tých nie každý sadne konkrétnemu pacientovi a keď aj sadne, nie je isté, či sa vírus nedostane dnu cez ďalšieho vrátnika. Niektoré vírusy totiž obsahujú dve cesty, a práve preto si lekári od novej metódy veľa nesľubujú a spoliehajú sa na klasickú chemickú liečbu. Vyžaduje si to v podstate doživotné každodenné užívanie liekov. "Naši pacienti sa dožívajú skoro takého veku ako zdraví," dodala lekárka Danica Staneková. 

Počet nakazených

To platí u takých, ktorí sa dali vyšetriť včas a ešte sa neprejavila choroba AIDS. Prípady osôb infikovaných vírusom HIV a chorých na AIDS na Slovensku, monitoruje ÚVZ od roku 1985. Do konca roku 2018 sa ich počet nazbieral na 1072 prípadov HIV a takmer už 120 v štádiu AIDS. "V 76 prípadoch došlo k úmrtiu," skonštatovala Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ. Na Slovensku ročne zomrú na AIDS 2-3 ľudia. Slovensko síce patrí ku krajinám EÚ s najnižším počtom nakazených, ale z roka na rok stúpa.  

Pacientka s HIV darovala obličku. Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy