Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Odvody a slovenskí boháči
Zdielať na
Ekonomika

Odvody a slovenskí boháči

Sociálna solidarita slovenských milionárov začína stále viac napĺňať štátnu kasu. Okrem milionárskej dani sú to najmä zvýšené odvody pre lepšie zarábajúcich. <b>VIDEO: Rozhovor s ekonómami</b>

Sociálna solidarita slovenských milionárov začína stále viac napĺňať štátnu kasu. Okrem milionárskej dani sú to najmä zvýšené odvody pre lepšie zarábajúcich.

Pre denník Pravda Sociálna Poisťovňa uviedla, že to bolo 110 miliónov za január, čo by mohlo byť za celý rok až miliarda a pol. Na dôchodkoch to však nepocítia.

Solidárni slovenskí boháči nepomohli na konci marca len milionárskou daňou. Od januára prispievajú viacej aj vďaka zvýšeným odvodom.

Zvýšenie stropu odvodov pocíti približne 48 tisíc ľudí, postihuje pritom najmä vysokokvalifikovaných zamestnancov. To čo bežným zamestnancom na motivácii nepridá a boháči nepocítia, má pomôcť štátu.

Podľa Sociálnej poisťovne má ísť ročne o niekoľko stomiliónov korún. Podľa premiéra Roberta Fica sa použijú na prehĺbenie solidarity v krajine.

Bol nejaký odhad, hovorilo sa o niekoľko stomiliónoch korunách ročne. "Tvrdíme vždy, že solidarita musí fungovať. Ten kto zarába viac, musí prispievať viac," vyjadril sa  Fico  ešte minulý rok. Vyššie odvody sa tak "milionárom" neprejavia na dôchodkoch.

Kým sa maximálny vymeriavací základ na dôchodkové poistenie zvýšil na 75 000 korún, dôchodok sa z prvého piliera bude stále vypočítavať najviac z trojnásobku priemernej mzdy - teda z 56 000 Sk.

Zvýšené odvody však nenaštvú len pri dôchodkoch v budúcnosti, ale najmä pri výplatách v prítomnosti. Navádzajú tiež na obchádzanie zákonov. "Logicky vzniká motivácia na obchádzanie platenie odvodov," upozorňuje analytik Martin Chren. Ľudia sa podľa ekonóma Richarda Sulíka budú snažiť dokladovať svoje príjmy, tak aby platili menej, budú si chcieť napríklad vyplácať dividendy a podobne.

Toho príkladom sú najsolidárnejší zo solidárnych. Poslanci si pri svojich niekedy až stotisícových platoch vedia príjmy elegantne rozdeliť. Majú paušálne náklady, ktoré tvoria vysoké čiastky, a tie nepodliehajú odvodom.







Zdielať na

Najčítanejšie správy