Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fajčiari sa nemajú na čo tešiť. Cena cigariet stúpne až dvakrát
Zdielať na

Fajčiari sa nemajú na čo tešiť. Cena cigariet stúpne až dvakrát

BRATISLAVA / Neresť zvaná fajčenie bude na budúci rok opäť o niečo drahšia. Dôvod je veľmi jednoduchý. Nie len, že sa zvyšuje spotrebná daň o 10 centov na škatuľku. Ale zavádza sa i nová smernica Európskej komisie, ktorá chce v rámci Únie bojovať proti pašovaniu cigariet. A to znamená vyššie náklady aj pre výrobcov tabakových výrobkov.

Do štátnej kasy od februára pribudnú peniaze, keďže stúpne cena o 10 centov na škatuľku. Avšak ešte viac by mohla cena stúpnuť od mája, kedy vstúpi do platnosti nové nariadenie Európskej komisie o jedinečných identifikačných a ochranných prvkov pre pohyb cigariet v rámci Európskej únie. "Sľubujeme si od toho jasnejšiu vysledovateľnosť tabakových výrobkov. Takže by sme mohli obmedziť čierny trh," uviedla Andrea Kalavská, ministerka zdravotníctva. "Zavádzajú sa prvky, ktoré majú zvýšiť sledovateľnosť tabakových výrobkov a na úrovni bezpečnostného prvku a jedinečného identifikátora," dodal Róbert Ochaba, Úrad verejného zdravotníctva. To znamená, že každá škatuľka a balenie dostanú vlastný identifikovateľný kód, na základe ktorej bude jej trasu možné vystopovať až do poslednej trafiky. "Predstavovalo by to veľkú záťaž aj pre pašeráka, aby to vedel umiestniť na trh. A keby to aj chcel umiesniť na trh, tak riziko pre predajcu je obrovské," dodal Róbert Ochaba.

Hoci nové prvky majú na cigarety pribudnúť už od mája, zatiaľ nie je isté ani to, kto a za koľko bude tieto prvky dodávať a vyrábať. "Považujeme za dôležité, aby systém, ktorý sa chystá bol čo najjednoduchší pre výrobcov, ale aj pre samotný trh," povedal Martin Jaroš, JTI Slovensko. O koľko hlbšie teda v budúcom roku siahnu fajčiari do vrecka si dnes nik netrúfa povedať. "Záleží na tom, ako sa nastaví cena za jedinečné kódy, čo stále nevieme. Nevieme si podľa toho ani nastaviť biznis modely, či sa to prejaví 1 alebo 5 centami na škatuľke," dodal Jaroš. "Na druhej strane je tu ročná lehota na to, aby si priemysle nastavil systémy a  vedel nové povinnosti povinnosti splniť," dodal Róbert Ochaba.

Ak sa nám aj podarí dodržať termíny, nerieši to problém nelegálneho dovozu cigariet na Slovensku na východe krajiny, kde takmer každá tretia škatuľka pochádza z nelegálneho dovozu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy