Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Telekom chce investovať do siete a internetu 1,5 mld. korún
Zdielať na
Ekonomika

Telekom chce investovať do siete a internetu 1,5 mld. korún

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

Plánuje zvýšiť kapacitu svojej siete a rýchlosť pripojenia na internet cez technológiu ADSL2+ a optických liniek.

Najväčší prevádzkovateľ pevných telefónnych liniek Slovak Telekom plánuje v tomto roku investovať zhruba 1,5 miliardy slovenských korún do zvýšenia kapacity svojej siete a rýchleho pripojenia na internet prostredníctvom technológie ADSL2+ a optických liniek.

Oznámil to výkonný viceprezident spoločnosti pre obchodné a prevádzkové činnosti Rüdiger J. Schulz. Plánované investície sú vyššie ako v minulom roku, firma však presné údaje zatiaľ nezverejnila.

Technológia ADSL2+, ktorá je nadstavbou internetového pripojenia ADSL a zdvojnásobuje rýchlosť sťahovania teoreticky až na 24 Mbit/s, je v súčasnosti dostupná pre viac ako 360.000 domácností v 123 mestách. Slovak Telekom plánuje do konca roka zvýšiť jej pokrytie spolu s optickými linkami pre 500.000 až 600.000 domácností.

Schulz tiež predpokladá, že počet internetových zákazníkov spoločnosti stúpne tento rok o viac ako štvrtinu na 345.000 klientov a počet predplatiteľov digitálnej televízie sa zhruba strojnásobí na 45.000.

Telekom ešte vlani informoval, že v rokoch 2007 a 2008 plánuje do rozšírenia pokrytia optickou sieťou investovať viac ako dve miliardy korún. Spoločnosť plánuje túto technológiu, ktorú odborníci zaraďujú k najvyspelejším najmä pre jej vysokú kapacitu, nasadiť najskôr v desiatich najväčších mestách, potom by malo nasledovať ďalších 40 miest.

"Nemáme záujem poskytovať optické pripojenie na celom Slovensku, len na území s vysokou hustotou," poznamenal Schulz. V ostatných oblastiach spoločnosť rozšíri pokrytie technológiou ADSL2+.

Pripojenie pomocou optických liniek s najvyššou rýchlosťou 60 Mbit/s v súčasnosti poskytuje v 11 mestách spoločnosť Orange a v niektorých oblastiach aj miestne firmy. Káblový operátor UPC ponúka v 11 mestách prístup k internetu s maximálnou rýchlosťou do 20 Mbit/s.

Skupina Slovak Telekom zahŕňa aj mobilného operátora T-Mobile. Spoločnosť zvýšila za deväť mesiacov vlaňajška čistý zisk medziročne o 93,2 percenta na 4,37 miliardy korún. Výnosy skupiny vzrástli o 5,1 percenta na 23,71 miliardy Sk. Výsledky hospodárenia za celý rok 2007 spoločnosť zverejní začiatkom marca.

Zdielať na

Najčítanejšie správy