Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Druhý penzijný pilier opustilo 4904 ľudí
Zdielať na
Ekonomika

Druhý penzijný pilier opustilo 4904 ľudí

Zdroj: Joj.sk

V priebehu prvého polroka 2008 sa opätovne otvoril druhý pilier. Počas tohto obdobia sa môžeme rozhodnúť, či budeme naďalej účastní na starobnom dôchodkovom sporení, či vystúpiť alebo vstúpiť.

Celkovo 4904 ľudí sa od začiatku roka do dnešného dňa rozhodlo vystúpiť z druhého dôchodkového piliera. Naopak, do systému, v ktorom si odkladáme časť povinných odvodov na penziu, sa v tomto období zapojilo 1326 záujemcov. Na tlačovej konferencii to novinárom povedal riaditeľ sekcie informatiky Sociálnej poisťovne Jaroslav Belluš.

Dočasné otvorenie druhého piliera na šesť mesiacov presadila vláda Roberta Fica koncom minulého roka. Takto sa môžeme od prvého januára do konca júna  tohto roka rozhodnúť, či chceme byť buď naďalej zúčastnení na starobnom dôchodkovom sporení, kde na náš vlastný účet v niektorých zo šiestich dôchodkových správcovských spoločností poputuje časť sociálnych odvodov, alebo chceme z tohto systému vystúpiť či doň vstúpiť.

Zo štatistík, ktoré Sociálna poisťovňa poskytla novinárom, vyplýva, že z 2. piliera vystúpili najmä starší ľudia nad štyridsať rokov. Najväčší počet (celkom 1442) pritom pripadá na vekovú skupinu po 50.

"Potvrdilo sa to, že ten výstup z druhého piliera bol umožnený pre tú skupinu, kde je nižšia pravdepodobnosť dosiahnutia toho počtu rokov (sporenia)," poznamenal Belluš. Najmenší počet ľudí, ktorí z druhého piliera vystúpili, je vo veku 20 a 60 rokov.

Do sporenia na penziu sa naopak zapojilo najviac mladých ľudí.  Od začiatku januára sú to ľudia vo veku 20 až 29 rokov, čo potvrdil aj Belluš "Gro týchto sporiteľov je vo veku do tých tridsať rokov."

Ak na základe písomného oznámenia ste z druhého piliera vyradený, dôchodková správcovská spoločnosť prevádza vaše našetrené peniaze z bežného účtu dôchodkového fondu na účet Sociálnej poisťovne. Doba, počas ktorej ste boli sporiteľom, sa pri určovaní sumy starobného dôchodku nebude zohľadňovať. Určuje sa tak, ako keby ste nikdy sporiteľom nebol. Sociálna poisťovňa očakáva, že jej DSS za január takto prevedú dohromady 140 miliónov korún.

Ministerstvo práce pred časom odhadlo, že druhý dôchodkový pilier opustí počas prvého polroka tohto roka okolo 30.000 ľudí. Riaditeľ Sociálnej poisťovne Ivan Bernátek v januári tvrdil, že sporenie na penziu na dôchodkovom účte je nevýhodné pre minimálne tretinu klientov DSS.

Zdielať na

Najčítanejšie správy