Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pre verejnosť pripravia štartovacie balíčky
Zdielať na
Ekonomika

Pre verejnosť pripravia štartovacie balíčky

Zdroj: TV JOJ

Komerčné subjekty však musia nahlásiť výšku predzásobenia do konca februára

Pri prechode na euro na začiatku budúceho roka budú pre verejnosť pripravené štartovacie balíčky, v ktorých by mali byť euromince v hodnote 500 korún.

Začiatok ich predaja sa však plánuje až na prvú polovicu decembra. Naproti tomu by sa mali poponáhľať komerčné subjekty, ktoré musia nahlásiť, akú sumu potrebujú na predzásobenie.

Na toto majú čas už len do 29. februára. Ako povedali Elena Kohútiková a Ivan Golian z VÚB, mal by to byť trojnásobok maximálneho denného výdaja na pokrytie prvých dní po prechode na novú menu.

Hotovosť sa nesmie použiť pred zavedením eura, lebo platidlá sú ešte neplatné. NBS bude robiť audity a kontroly osobitných priestorov, kde musia slovenské eurá skladovať.

Pre občanov už vychádzajú brožúry s informáciami o eurách. Mesiac po stanovení konverzného kurzu, teda kurzu, v ktorom sa bude prechádzať na euro, sa musia začať uvádzať ceny v korunách a eurách. Toto duálne zobrazovanie bude na Slovensku platiť až do konca roka 2009.

Podľa Kohútikovej, už existujúce zmluvné vzťahy sa meniť nebudú, len sa zmení mena zo slovenských korún na eurá. Meniť sa budú len zmluvy súvisiace s kurzami. Meniť sa nesmejú ani fixné úrokové sadzby, trhové sa však menia automaticky. Do konca roka platí trhový kurz, konverzný platí len pre duálne zobrazenie v korunách a eurách.

Ako však povedala Kohútiková, predpokladajú, že trhový kurz sa priblíži konverznému. Na euro sa prejde až 1. januára 2009, nie 31. decembra 2008. Daňové priznanie aj výplatná páska sa uvádzajú v menách platných pre dané obdobie rovnako, ako človek dostáva výplatu v platnej mene. To znamená, že decembrová výplata sa síce na páske zobrazí v korunách a eurách, ale zamestnanec ju dostane v januári v eurách.

Zdielať na

Najčítanejšie správy