Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ministerstvo chce obnoviť odvody za zmenu poľnohospodárskej pôdy
Zdielať na
Ekonomika

Ministerstvo chce obnoviť odvody za zmenu poľnohospodárskej pôdy

Zdroj: Jim Epler

Záujemcovia o zmenu poľnohospodárskej pôdy budú zrejme opäť musieť platiť poplatky.

Záujemcovia o zmenu poľnohospodárskej pôdy napríklad na stavebné pozemky budú zrejme opäť musieť platiť poplatky. Ich zrušenie v minulosti presadila bývalá vláda Mikuláša Dzurindu.

S obnovením poplatkov za vyňatie pozemkov z poľnohospodárskeho pôdneho fondu počíta v návrhu novely zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy ministerstvo pôdohospodárstva.

Návrh na znovuzavedenie poplatku, takzvaného odvodu, obhajovalo ministerstvo potrebou ochrany poľnohospodárskej pôdy. "Zavedením inštitútu odvodov za odňatie najkvalitnejších poľnohospodárskych pôd sa súčasne (...) zabezpečí ochrana pôdy ako neobnoviteľného prírodného zdroja," tvrdí úrad ministerky Zdenky Kramplovej (ĽS-HZDS) v dôvodovej správe k návrhu na zmenu zákona.

Výšku odvodov by mala podľa ministerského návrhu určovať vláda podľa kvality pôdy nariadením. Ministerstvo podľa jej hovorkyne Kataríny Belickej bude navrhovať poplatky od 200 do 500 Sk za meter štvorcový v prípade najkvalitnejšej pôdy.

Pri pôde so strednou bonitou by mal záujemca o jej prekvalifikovanie zaplatiť 20 až 100 korún za meter štvorcový. Peniaze z poplatkov by sa podľa ministerstva mali využiť napríklad na obnovu kontaminovanej či inak znehodnotenej pôdy.

Sprísnenie podmienok na záber poľnohospodárskej pôdy si súčasný kabinet Roberta Fica stanovil ako súčasť svojho programu. Predošlá pravicová vláda chcela zrušením odvodov uľahčiť výstavbu napríklad podnikov či ciest.

Zdielať na

Najčítanejšie správy