Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda chce, aby privatizáciu SPP prešetrila prokuratúra
Zdielať na
Ekonomika

Vláda chce, aby privatizáciu SPP prešetrila prokuratúra

Zdroj: TV JOJ

Podľa Fica si vláda myslí, že v procese predaja menšinového balíka akcií plynární došlo k porušeniu zákona.

Vláda premiéra Roberta Fica dnes navrhla Generálnej prokuratúre, aby prešetrila privatizáciu Slovenského plynárenského priemyslu (SPP).

Podľa Fica si vláda myslí, že v procese predaja menšinového balíka akcií plynární predchádzajúcim kabinetom Mikuláša Dzurindu došlo k porušeniu zákona. Zahraniční investori získali podiel v SPP a manažérsku kontrolu nad podnikom po privatizácii v roku 2002.

Prokuratúra by podľa uznesenia kabinetu mala preskúmať výber poradcu pri privatizácii SPP, ktorým bola spoločnosť Credit Suisse First Boston (CSFB). Hospodárenie so štátnymi peniazmi v privatizačnom procese má zase skontrolovať Národný kontrolný úrad (NKÚ).

Fico ešte ako opozičný politik kritizoval predchádzajúcu vládu, že zmanipulovala výberové konanie pri predaji podielu v SPP. Slovensko tak podľa neho prišlo o niekoľko desiatok miliárd.

Privatizačný proces na Ficov podnet už prešetrovala aj polícia, stíhanie však zastavila. O predloženie správy o priebehu privatizácie plynární v decembri vládu požiadal parlament na návrh poslankyne Ficovho Smeru-SD Jany Laššákovej.

Menšinový balík akcií SPP získali spoločnosti Ruhrgas a Gaz de France za 2,7 miliardy dolárov, čo v prepočte vtedajším kurzom koruny predstavovalo 130 miliárd korún.

Strategickí investori zároveň získali manažérsku kontrolu v podniku. Peniaze z predaja SPP vláda odložila na úhradu nákladov dôchodkovej reformy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy