Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenské poľnohospodárstvo bližšie k západnej Európe. Prídu farmári o peniaze?
Zdielať na

Slovenské poľnohospodárstvo bližšie k západnej Európe. Prídu farmári o peniaze?

BRATILSVA/BRUSEL / Slovenské poľnohospodárstvo by sa malo postupne priblížiť západnej Európe. Vyplýva to z návrhu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky do roku 2027. Predpokladá postupné vyrovnávanie dotácií pre členské krajiny Únie. Objem peňazí síce o niečo klesne, našich farmárov by sa to však dotknúť nemalo.

Európska komisia plánuje na roky 2021-27 na poľnohospodárstvo vyčleniť 365 miliárd eur. Síce o niečo menej, ako v aktuálnom programe, no členské krajiny dostanú pri ich rozdeľovaní voľnejšie ruky. Slovensku by malo z európskeho koláča dostať približne rovnaký kúsok ako v predchádzajúcom programovom období

Je to síce menej, ako európsky priemer, no ako výhovorka to neobstojí. Zarážajúci je aj klesajúci počet ľudí pracujúci v tomto odvetví. "Štyria z desiatich zamestnancov sú vo veku vyššom ako 50 rokov a to znamená, že o desať rokov buď budú v dôchodkovom veku alebo sa k tejto hranici budú blížiť," informuje analytička v poľnohospodárstve Eva Sadovská. 

Problémom našich poľnohospodárov je nízka produktivita.Viacerí podnikatelia by totiž bez európskych peňazí v tomto fachu nedokázali prežiť. "Slovensko dostáva z európskych prostriedkov 1,1% z dotácií a produkuje 0,5% výrobkov," podotkol vedúci zastúpenia Európskej komisii na Slovensku, Dušan Chrenek. 

Európska komisia sa chce preto presadzovať spravodlivejšie riešenia a zacieliť aj na ochranu životného prostredia. Zamerať sa chcú aj na podporu mladých, malých a stredných farmárov a viac sa sústrediť na inovácie. V rámci pestrosti tak dostanú prednosť pred veľkými družstvami. Ani to však nemusí stačiť. O peniaze by však nemali prísť ani samotné družstvá, ak sú aktívne a majú dosť zamestnancov.

Začiatkom nového týždňa sa chystajú farmári na ďalší štrajk. S veľkými strojmi ale tentokrát zamieria do Bratislavy:

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy