Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Hotelom chýbajú tisícky pracovníkov, ľudí odrádza nízka mzda
Zdielať na
Ekonomika

Hotelom chýbajú tisícky pracovníkov, ľudí odrádza nízka mzda

Zdroj: montino/ilustračné foto

Kvalitnejším slovenským hotelom chýba zhruba 4000 pracovníkov. Najväčší nedostatok pociťujú na pozíciách čašníkov a kuchárov.

Kvalitnejším slovenským hotelom chýba zhruba 4000 pracovníkov. Najväčší nedostatok pociťujú na pozíciách čašníkov a kuchárov.

Tisícky pracovných síl z odvetvia odišli v posledných rokoch za lepšie platenou prácou do zahraničia. Tvrdia to zástupcovia Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR), podľa ktorých od práce v tomto sektore Slovákov odrádzajú najmä nízke zárobky. Zvýšeniu zamestnanosti by mohol napomôcť napríklad dovoz pracovných síl.

"V hoteloch začínajú pracovať aj cudzinci, nie je to však zatiaľ významné číslo," povedala ČTK prezidentka ZHR Zuzana Šedivá. O túto prácu je relatívne nízky záujem, dodala. Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) priemerný mesačný zárobok v hoteloch a reštauráciách presahuje 10.500 korún, čo je len o niečo viac ako polovica celoslovenského priemeru.

V zahraničí v súčasnosti podľa zväzu pracuje celkovo okolo 170.000 Slovákov, asi desatina z toho si zarába v oblasti gastronómie a ubytovacích služieb. "Ak by sa aspoň časť z nich vrátila, mali by sme ďaleko menej problémov," myslí si Marián Bujna zo sekcie cestovného ruchu na ministerstve hospodárstva.

"Sektor služieb má veľké problémy s pracovnými silami, najmä s kuchármi a obsluhou. Veľmi ťažko je nájsť napríklad kvalitnú recepčnú," poznamenala riaditeľka Grand Hotela Bellevue Starý Smokovec Janka Gantnerová. Vyššie položené horské hotely podľa nej zápasia aj s nedostatkom ubytovacích kapacít pre personál v podhorí.

Tržby ubytovacích zariadení na Slovensku v prvom polroku podľa údajov ŠÚ stúpli v bežných cenách medziročne o šesť percent na 3,5 miliardy korún. Počet ubytovaných návštevníkov sa však znížil, a to o 1,3 percenta na 1,65 milióna.

Najväčšiu časť tržieb, tri miliardy korún, dosiahli hotely a penzióny. Viac ako polovicu príjmov priniesli zariadeniam zahraniční návštevníci.

Zdielať na

Najčítanejšie správy