Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ak si chcete požičať, nečakajte. Národná banka sprísni úvery
Zdielať na

Ak si chcete požičať, nečakajte. Národná banka sprísni úvery

BRATISLAVA / Hoci sa zadlžovanie Slovákov spomalilo, stále je alarmujúce. Za šesť rokov sa objem úverov zdvojnásobil. Národná banka preto chystá sprísnenie pravidiel. Vyzýva tiež Slovákov, aby konali rozumne a nezadlžovali sa ešte viac.

Aj keď tempo zadlžovania Slovákov spomalilo na 11 percent, stále je to vysoké číslo a Národná banka varuje. Zavádza zároveň nové opatrenia.Tie doterajšie boli cielené na najrizikovejšie skupiny ľudí. Súčasné nastavenie však umožňuje nadmerné zadlžovanie ľudí s vyšším príjmom. 

Zadlžovanie domácností patrí preto medzi najvýraznejšie dlhodobé bankové riziká Slovenska. Nové prísnejšie pravidlá začnú platiť od júla. Obmedzí sa výška hypotekárnych úverov vo vzťahu k hodnote nehnuteľnosti a centrálna banka zavedie tiež úverový strop. "Úverový strop bude 8 násobok čistého ročného príjmu. Berú sa všetky úvery, čiže nielen tie na bývanie, ale aj spotrebné úvery, kreditné karty, prečerpania" informuje riaditeľ dohľadu nad finančným trhom NBS, Vladimír Dvořáček. 

Postupné sprísňovanie

NBS vychádza z modelovej domácnosti páru, ktorý v čistom spolu zarobí 1582 eur. Keď sa to spočíta, úverový strop dosiahne niečo cez 150 tisíc. "Sprísňovanie bude postupné," zdôrazňuje riaditeľ odporu dohľadu na makroúrovni NBS, Marek Ličák. Do konca septembra bude môcť prekročiť tento limit 20 percent úverov, do konca roka 15 percent a do júna 2019 už len desať percent. Národná banka si nemyslí, že by šlo o šikanu úveruchtivých Slovákov a odstavenie ich od vysnívaného bývania. Vo vyspelom svete sú tieto pravidlá ešte prísnejšie. 

Odborníci súhlasia

Kroky Národnej banky schvaľuje aj finančný analytik. "Je asi dôležité stúpiť na brzdu ešte skôr ako by došlo k nejakým nepríjemným udalostiam," myslí si analytik Ľuboslav Kačalka. Národná banka ale varuje ľudí, aby neprepadali zbytočnej panike. K rozumnému úveru sa dostanete ešte nejaký ten rok. 

Sprísnené pravidlá môžu byť naopak dobrou správou pre ľudí. "Tieto opatrenia, regulácia môžu mať aj pozitívny vplyv na pokles cien nehnuteľností, takže by z toho mohli profitovať aj bežní ľudia,"  vraví Kačalka. 

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy