Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vláda schválila tvrdšie podmienky reťazcom
Zdielať na
Ekonomika

Vláda schválila tvrdšie podmienky reťazcom

Zdroj: TV JOJ

Parlament však zrejme nestihne odsúhlasiť predlohu tak, aby platila už od budúceho roka.

Vláda dnes schválila návrh zákona, ktorý sprísni vyjednávacie podmienky obchodných reťazcov v prospech dodávateľov. Parlament však zrejme nestihne odsúhlasiť predlohu tak, aby platila už od budúceho roka. Kabinet premiéra Roberta Fica totiž ustúpil od pôvodného plánu, aby sa návrh prerokoval v zrýchlenom legislatívnom konaní.

Návrh ministerstva počítal s tým, že obchodníci prídu o možnosť vyžadovať od svojich dodávateľov napríklad poplatky za zaradenie výrobku do evidencie alebo za umiestnenie tovaru na konkrétnom mieste v predajni. Ak by zákon prešiel v súčasnej podobe, predajcovia tiež nebudú môcť predávať tovar lacnejšie, ako bola výrobná alebo dodávateľská cena. Za porušenie zákona má hroziť pokuta do desiatich miliónov korún alebo dvojnásobok, ak obchod poruší zákon opakovane.

Rýchle prijatie zákona o "neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch" ohlásil Fico už pred niekoľkými týždňami, keď obvinil reťazce z predražovania potravín a kritizoval ich za vysoké zisky. Zástupcovia obchodníkov a opozícia návrh podrobili kritike. Argumentovali aj tým, že ceny potravín v posledných mesiacoch vzrástli v celej Európe po zvyšovaní cien v pôdohospodárstve.

Okrem nepopulárnosti vyšších cien má vláda na čele s ľavicovým Smerom-SD záujem držať ceny potravín nízko aj pre ich vplyv na infláciu, ktorú musí Slovensko držať nízko pre plánované zavedenie eura v roku 2009.

Zdielať na

Najčítanejšie správy