Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dodávatelia a spotrebitelia budú platiť nové spotrebné dane
Zdielať na
Ekonomika

Dodávatelia a spotrebitelia budú platiť nové spotrebné dane

Zdroj: weegeebored

Od začiatku júla budúceho roka budú dodávatelia a spotrebitelia platiť spotrebnú daň z elektriny, uhlia a zemného plynu. NR SR schválila aj nižšiu DPH na knihy.

Od začiatku júla budúceho roka budú dodávatelia a spotrebitelia platiť spotrebnú daň z elektriny, uhlia a zemného plynu. Vyplýva to zo schváleného návrhu zákona o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu. Domácnosti by mali byť od týchto daní oslobodené.

Sadzba dane na elektrinu bude od 1. júla 2008 do konca roka 2009 predstavovať 0,02 Sk za jednu kilowatthodinu (kWh). Od začiatku roka 2010 by sa mala sadzba dane za elektrinu zdvojnásobiť.

Okrem elektriny využívanej domácnosťami má byť od tejto dane oslobodená aj elektrina používaná na výrobu výrobku, ak náklady na elektrinu tvoria viac ako polovicu celkových nákladov na výrobok. Daň sa tiež nemá vzťahovať na elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov.

Sadzba dane na plyn sa má od začiatku júla budúceho roka líšiť podľa spôsobu jeho využitia. Na plyn využívaný ako pohonná látka sa bude uplatňovať od polovice budúceho roka do konca roka 2009 sadzba vo výške 0,2 Sk za kWh. V prípade využívania plynu na výrobu tepla je v rovnakom období sadzba dane 0,02 Sk za kWh.

Rovnako ako pri elektrine, aj pri plyne sa majú tieto sadzby od roku 2010 zdvojnásobiť. V tomto prípade majú byť od tejto dane oslobodení napríklad výrobcovia elektriny z plynu, ako aj zemný plyn určený na výrobu stlačeného zemného plynu používaného ako pohonná látka.

Na uhlie sa bude od začiatku júla budúceho roka vzťahovať sadzba dane vo výške 320 Sk za tonu. Návrh zákona vzhľadom na veľký rozsah oslobodení od dane a vzhľadom na navrhované výšky sadzieb spotrebnej dane nebude mať podľa MF výrazný dopad na verejné financie.

Predpokladaný výnos zo spotrebnej dane z elektriny, uhlia a zemného plynu v roku 2008 sa odhaduje vo výške 0,3 mld. Sk.

NR SR schválila aj nižšiu DPH na knihy. Knihy, brožúry a podobné tlačiarenské výrobky budú od začiatku budúceho roka zdaňované 10-percentnou sadzbou dane z pridanej hodnoty (DPH). Poslanci na návrh poslanca Dušana Jarjabka preradili zo základnej sadzby DPH vo výške 19 percent do zníženej 10-percentnej sadzby dane aj notovú literatúru. Podľa schváleného zákona o dani z pridanej hodnoty bude výpadok DPH pre zavedenie zníženej sadzby dane vo výške 10 percent na knihy v roku 2008 predstavovať 137 miliónov Sk, v roku 2009 to bude 143 miliónov Sk a v roku 2010 bude plánovaný výpadok 150 miliónov Sk.

Ďalej schválila návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorá má za cieľ obmedziť možnosť ovplyvňovania základu dane z príjmov právnických osôb pravdepodobnými budúcimi nákladmi a na účely zistenia základu dane uznať iba technické rezervy poisťovní tvorené ku konkrétnym poistným zmluvám a nahláseným poistným udalostiam.

NR SR schválila ďalej návrh novely zákona o stavebnom sporení, ktorá umožní právnickým osobám získať stavebný úver pri nižšom ako 50-percentnom vklade. Okruh poberateľov štátnej prémie sa rozšíri o spoločenstvá vlastníkov bytov. Na záver schválili poslanci aj novelu zákona o poisťovníctve. Poslanecký sľub pred začiatkom hlasovania opätovne zložil Marián Haľko, ktorý nastúpil do NR SR ako náhradník za Zdenku Kramplovú.

Zdielať na

Najčítanejšie správy