Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Getrag Ford otvoril v Kechneci závod na výrobu prevodoviek
Zdielať na
Ekonomika

Getrag Ford otvoril v Kechneci závod na výrobu prevodoviek

Zdroj: Titanas

V podniku je zamestnaných 450 pracovníkov, ďalších 300 zamestnancov by malo pribudnúť do roku 2010.

Spoločnosť Getrag Ford Transmissions dnes otvorila v Kechneci svoj nový závod na výrobu prevodoviek. Vo fabrike za 300 miliónov eur (približne desať miliárd korún) bude vyrábať prevodovky pre autá a motorky.

V podniku je zamestnaných 450 pracovníkov, ďalších 300 zamestnancov by malo pribudnúť do roku 2010. Závod bude v prvej etape ročne produkovať 110.000 prevodoviek.

"V závode sa začne s výrobou prevodoviek pre Volvo, Ford, Mitsubishi a pre motocykle Harley Davidson," povedal pri otvorení prevádzky jej riaditeľ Bernard Maury. Továreň v Kechneci bude jediným podnikom spoločnosti, ktorý bude vyrábať prevodovky pre motocykle. Do roku 2010 by mal vyrábať 220.000 prevodoviek ročne.

Spoločnosť získala štátnu pomoc vo výške 54,5 milióna eur (asi 1,8 miliardy korún). Rozhodnutie investovať na východnom Slovensku odôvodnila dostatkom kvalifikovanej pracovnej sily a dobrou technickou a dopravnou infraštruktúrou.

Getrag Ford láka na východné Slovensko aj ďalších investorov, najmä svojich dodávateľov. Pri závode by tak mohol vzniknúť logisticko-dodávateľský park. "O investícii uvažujú traja až štyria naši dodávatelia," uviedol Maury.

Medzi nimi napríklad firma J.L.French; americko-španielska spoločnosť dodáva Getragu hliníkové súčasti prevodoviek. Podľa týždenníka Trend by firma v Kechneci mala postaviť závod za miliardu korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy