Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zimné pneumatiky prezúva čoraz viac vodičov
Zdielať na
Ekonomika

Zimné pneumatiky prezúva čoraz viac vodičov

Zdroj: Norris Wong/ilustračné

Podľa M. Szabóa z bratislavskej časti Podunajské Biskupice prichádzajú ľudia na výmenu pneumatík aj napriek relatívne priaznivému počasiu. Odborníci odporúčajú vymeniť letné pneumatiky za zimné pri teplotách pod sedem stupňov Celzia.

Záujem slovenských vodičov o zimné pneumatiky z roka na rok narastá napriek tomu, že ich používanie zatiaľ zákon neprikazuje, povedali ČTK viacerí majitelia pneuservisov. V tomto roku začali zákazníci prichádzať na výmenu pneumatík takmer o mesiac skôr ako vlani. Prinútil ich k tomu prvý sneh, ktorý napadol v októbri na severe Slovenska a vo Vysokých Tatrách.

"Sezóna sa nám začala už pred troma týždňami, keď bola aj menšia snehová kalamita," povedal ČTK Dezider Agócs zo spoločnosti Nicholtrackt. Zimné pneumatiky podľa neho už používa väčšina slovenských vodičov. "Podnikatelia a ľudia, ktorí používajú auto denne, prezúvajú pravidelne bez ohľadu na počasie. Príležitostní šoféri čakajú na prvý sneh," myslí si Agócs.

Zvýšený nápor záujemcov o výmenu letných pneumatík za zimné zaregistrovali od polovice októbra aj v pneuservise Pneu Trading Prešov alebo v Poprade, kde denne prezujú viac ako 100 automobilov. Sezóna sa rozbehla už aj v južných častiach Slovenska. Podľa Michala Szabóa z bratislavskej časti Podunajské Biskupice prichádzajú ľudia na výmenu pneumatík aj napriek relatívne priaznivému počasiu. Odborníci odporúčajú vymeniť letné pneumatiky za zimné pri teplotách pod sedem stupňov Celzia.

Pneumatiky na celoročné použitie, ktoré boli ešte v nedávnej minulosti bežné, v súčasnosti už niektorí predajcovia vôbec neponúkajú. Celoročné pneumatiky nie sú podľa Agócsa pre podmienky Slovenska vôbec vhodné.

Podľa návrhu novely zákona o premávke na pozemných komunikáciách budú šoféri povinní používať zimné pneumatiky v prípade, že sa na ceste nachádza súvislá vrstva snehu, námrazy alebo ľadu. Zákon musí ešte schváliť vláda a parlament.

Povinné používanie zimných pneumatík na cestách so snehovou pokrývkou je zatiaľ zavedené v severských a pobaltských štátoch, v Rakúsku, Francúzsku a Taliansku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy