Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kožuch o pokusoch špekulantov vie, ale s nahlasovaním sa neponáhľal
Zdielať na

Kožuch o pokusoch špekulantov vie, ale s nahlasovaním sa neponáhľal

Televízia JOJ už včera informovala o tom, že firmy, ktoré sa pokúšajú podozrivo získavať od Pôdohospodárskej platobnej agentúry priame podpory, agentúra neohlasuje polícii ani prokuratúre. Jej šéf Juraj Kožuch včera podal svoje historicky prvé trestné oznámenie pre podozrenie na podvod na dotáciách. Urobil tak po odhalení podozrení na neoprávnené čerpanie agropodpôr firmou, ktorú ovláda bývalá poslankyňa za SMER SD, Ľubica Rošková. Podľa vyšetrovateľov a právnikov, ktorých televízia JOJ oslovila, je takýto postup platobnej agentúry zvláštny.

Poľnohospodárska platobná agentúra je laicky povedané štátnou agrobankou, do ktorej únia pumpuje stovky miliónov eur. Časť z polmiliardového balíka tvoria aj štátne peniaze. TV JOJ už niekoľko rokov poukazuje na to, že pri agropodporách dochádza k nezákonnostiam zo strany špekulantov, ktorí dokážu čerpať podpory aj na pôdu, na ktorú sa čerpať nesmú. Alebo, o ktorú s nimi bojujú iní farmári, jej reálni vlastníci.

Pre PPA ale akoby žiadne kšefy doteraz neexistovali a podpory veselo vypláca dlhé roky. Už včera šéf agrobanky odpovedal na otázku TVJOJ: koľko trestných oznámení podala za posledné 2 roky čo je vo funkcii jeho agentúra po zistení, že niektorá z agrofiriem sa pokúša podvodným spôsobom vyčerpať agrárne podpory, takto: "Jedno, nakoľko boli prijaté prostriedky. Dovtedy sme kontrolovali tak, že boli ľuďom znižované platby. Ale tam, podľa našich právnikov, nie je naplnená skutková podstata, pokiaľ neboli prijaté prostriedky," tvrdí generálny riaditeľ PPA Juraj Kožuch.

Podľa bývalého vyšetrovateľa a špecialistu na trestné právo je zvláštne, že šéf štátnej agentúry síce tvrdí, že ich kontrola vie odhaliť pokusy žiadateľov o neoprávnené čerpanie podpôr, no je už pasívny pri oznamovaní týchto pokusov polícii a prokuratúre. "Vo všeobecnosti môžem len poukázať na zákon. Zákon doslova hovorí, že kto prezentuje určité okolnosti, ktoré nie sú v súlade so skutočným stavom veci s cieľom sám seba obohatiť, alebo obohatiť tretiu osobu, tak je to naplnenie znaku trestného činu podvodu. Takisto treba povedať, že predstaviteľ štátneho orgánu ak zistí, že tu je dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu, mal by okamžité konať," hovorí Peter Vačok, bývalý vyšetrovateľ a expert na trestné právo.

Agentúra podľa špecialistu neplní úlohu vyšetrovacích orgánov a pasivita agentúry je zvláštna. "Pokiaľ nie sú dodržané tieto zásady, nemôžeme hovoriť, že výkon právomoci verejných činiteľov je v súlade so zákonom," dodáva Vačok.

Komentár: Riaditeľ agentúry aj samotná ministerka pôdohosdpodárstva Gabriela Matečná tvrdia, že vykonávajú ročne 7 000 vysokokvalifikovaných kontrol. Podľa bývalého šéfa Úradu boja proti korupcii ich systém má závažnú chybu. Prečo? Neodhaľ uje podvodné konania. Na asfaltovú plochu firmy pani exposlankyne Roškovej, boli podpory vyplatené tak, že pre kontrolu bola neviditeľná. "Vo mne to vyvoláva dojem, že ten systém navonok pôsobí ucelene a kompaktne, ale v podstate je neúčinný," tvrdí Jozef Šátek, bývalý riaditeľ Úradu boja proti korupcii.

Pozrite si archívnu reportáž k tejto téme:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy