Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Euro priblížia virtuálnymi omaľovánkami a hrami
Zdielať na
Ekonomika

Euro priblížia virtuálnymi omaľovánkami a hrami

Zdroj: José Luís Agapito/ilustračné

Deti si môžu vymaľovávať euro bankovky, virtuálne nakupovať potraviny a ďalšie tovary, priraďovať národné strany euromincí vlajkám krajín, pripravený je pre ne aj eurokvíz. Pre stredoškolskú mládež zase NBS vymyslela animovaný film.

Jednotnú európsku menu, ktorú chce Slovensko prijať od januára 2009, majú menším deťom zábavnou formou priblížiť rôzne omaľovánky a hry na webovej stránke centrálnej banky (NBS). Detský kútik, v ktorom deti nájdu jednoduché internetové hry o eurových bankovkách a minciach, je zatiaľ dostupný len v anglickej verzii. NBS prevzala osvetové materiály pre deti a mládež od európskych inštitúcií.

"V súčasnosti rokujeme s Európskou komisiou a máme prísľub, že (hry) by mali byť v krátkom čase pripravené aj v slovenskej verzii," povedala ČTK hovorkyňa NBS Jana Kováčová.

Deti si zatiaľ môžu vymaľovávať euro bankovky, virtuálne nakupovať potraviny a ďalšie tovary za eurá alebo priraďovať národné strany euromincí vlajkám príslušných krajín s anglickým sprievodným textom. Zábavnou a zároveň poučnou formou sú pre ne pripravené aj štyri druhy hier vrátane eurokvízu s viac ako 500 otázkami.

NBS myslela aj na stredoškolskú mládež, pre ktorú sú určené základné informácie o centrálnom bankovníctve v EÚ a osemminútový animovaný film v slovenčine o cenovej stabilite. Problematiku cenovej stability približuje tiež leták pre žiakov, podrobnejšie informácie sú vo verzii pre učiteľov.

Centrálna banka už v minulosti nachystala pre deti skladačku puzzle s motívmi eurových mincí so slovenskými rubovými stranami. "Predpokladáme, že aj v budúcom roku pripravíme pre deti rôzne pomôcky a aktivity, ktoré by im priblížili novú menu euro," doplnila Kováčová.

O vstupe Slovenska do eurozóny by mali zhruba v polovici budúceho roka rozhodnúť európske inštitúcie. V tom čase by mal byť stanovený tiež fixný konverzný kurz, ktorým sa prepočítajú všetky korunové položky na eurá. Obe meny by mali byť paralelne v hotovostnom obehu počas prvých 16 dní roka 2009. Hoci obchodníci vtedy budú povinní prijímať ešte koruny, vydávať by zväčša mali len eurá.

Zdielať na

Najčítanejšie správy