Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Japonská banka predstavila rozvodové pôžičky
Zdielať na
Ekonomika

Japonská banka predstavila rozvodové pôžičky

Zdroj: yo &/ilustračné

Banka pomôže rozvádzajúcim sa párom pokryť všetky náklady vyrovnania, či súdne poplatky a ponúka lepšie podmienky než predtým využívané kreditné karty.

Prvá rozvodová pôžička v Japonsku je určená pre ľudí, ktorí sa svadbou vydali hlavou láske, aby neskôr zistili, že sú zadlžení až po uši. Služba s názvom Re, teda reštart života, pomôže rozvádzajúcim sa párom pokryť všetky náklady vyrovnania, či súdne poplatky a ponúka lepšie podmienky než predtým využívané kreditné karty.

"Neznamená to, že rozvody odporúčame. Chceme, aby sa ľudia cítili omnoho pohodlnejšie pri návšteve banky a konzultovaní svojich osobných problémov," uviedol Yoshimi Aoki, hovorca banky Ogaki Kyoritsu so sídlom v stredojaponskom meste Gifu.

Kým rozvodovosť v Japonsku je v porovnaní so Spojenými štátmi americkými alebo Európou stále ešte relatívne nízka, v posledných rokoch začal stúpať počet stroskotaných manželstiev. Podľa vládnej štatistiky z roku 2006, pripadali na každých tisíc ľudí asi dva rozvody. V roku 1996 to bolo 1,7.

Rozvodovosť v Spojených štátoch amerických bola v roku 2005 pritom 3,6 rozvodu na tisíc ľudí, kým v Rusku 5,5 a vo Veľkej Británii 2,8. V Japonsku hľadajú jedného z partnerov zodpovedného za rozvod, ktorý mohol byť napríklad neverný. V priemere musia nato svojej bývalej "poškodenej" polovičke zaplatiť asi 4 milióny jenov, čo je v prepočte vyše 800-tisíc korún. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy