Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Inflácia na Slovensku v auguste ostala na 2,3 percenta
Zdielať na
Ekonomika

Inflácia na Slovensku v auguste ostala na 2,3 percenta

Zdroj: wilhei55

Čísla sú mierne vyššie ako odhady analytikov, ktorí v priemere predpokladali za august medziročnú infláciu 2,2 percenta.

Medziročné tempo rastu cien tovarov a služieb na Slovensku sa v auguste nezmenilo a zostalo na júlových 2,3 percenta. Informoval o tom dnes Štatistický úrad. V samotnom ôsmom mesiaci ceny stúpli o 0,1 percenta.

Čísla sú mierne vyššie ako odhady analytikov, ktorí v priemere predpokladali za august medziročnú infláciu 2,2 percenta. Zníženie inflácie patrí k hlavným kritériám na zavedenie eura, ktoré chce Slovensko prijať od roku 2009. Miera rastu spotrebiteľských cien by nemala presiahnuť priemer troch krajín EÚ s najnižšou mierou inflácie o viac ako 1,5 percentuálneho bodu.

Presná hranica, ktorú by Slovensko nemalo prekročiť, v súčasnosti ešte nie je známa. Pri posudzovaní inflačného kritéria však európske inštitúcie sledujú vývoj spotrebiteľských cien vypočítaný podľa metodiky Európskej únie. Tieto údaje zverejnia štatistici v piatok.

Tempo rastu ročnej miery jadrovej inflácie, ktorá nezahŕňa zmeny regulovaných cien a nepriamych daní, v auguste zostalo na júlových 2,4 percenta. Medzimesačne sa ceny v auguste podľa jadrovej inflácie nezmenili.

V ôsmom mesiaci stúpli medzimesačne najviac, o 0,6 percenta ceny za dopravu. O 0,4 percenta vzrástli ceny za bývanie a energie a o 0,3 percenta sa zvýšili ceny v zdravotníctve. Zlacneli odevy a obuv o 0,5 percenta a znížili sa aj ceny za potraviny a nealkoholické nápoje, a to o 0,4 percenta.

V porovnaní s minulým rokom sa v auguste zvýšili najmä ceny bývania a energií, a to o 6,7 percenta. Najviac, o 5,9 percenta naopak klesli ceny v zdravotníctve.

Zdielať na

Najčítanejšie správy